Islanda a dezvaluit planuri de recapitalizare a sistemului bancar

Luni, 20 Iulie 2009, ora 11:53
1219 citiri
Islanda a dezvaluit planuri de recapitalizare a sistemului bancar

Islanda a facut luni un nou efort de curatare a sistemului sau financiar de efectele crizei, dezvaluind un acord semnat cu creditorii bancilor falimentare si planuri de capitalizare ale unor noi entitati bancare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Guvernul a precizat ca se asteapta la o capitalizare de circa 270 miliarde coroane islandeze (2,1 miliarde dolari), insa aceasta suma ar putea fi redusa la aproximativ 200 miliarde coroane in cazul in care bancile vechi vor prelua participatii in doua dintre entitatile bancare noi - Islandsbanki si New Kaupthing - conform planurilor.

Principalele banci comerciale inslandeze - Glitnir, Landsbanki si Kaupthing - s-au prabusit in mai putin de o saptamana in cursul lunii octombrie 2008, cu datorii de peste 60 de miliarde dolari la creditori straini.

Restructurarea sectorului bancar si achitarea datoriilor, precum si stabilizarea coroanei islandeze, sunt considerate foarte importante pentru revitalizarea unei economi prabusite intr-o recesiune adanca.

"Acordurile anuntate reprezinta un pas major pentru revitalizarea unui sistem bancar solid", a declarat ministrul de finante al Islandei, Steingrimur Sigfusson, intr-un comunicat.

"Acestea permit recapitalizarea bancilor, la un cost potential mai redus decat credeam initial, si credem ca actionarii vor beneficia de conditii foarte bune", a adaugat acesta.

Islanda a semnat un acord de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) si anumiti vecini europeni, prin care primea suma de 10 miliarde de dolari, destinata in special sporirii rezervelor valutare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recapitalizare, # FMI, # acord, # banci, # Islanda , #stiri FMI