Isarescu: Romania va primi in total 19,95 mld euro pana in 2011

Joi, 26 Martie 2009, ora 12:49
1256 citiri
Isarescu: Romania va primi in total 19,95 mld euro pana in 2011

Din aranjamentul extern de 19,95 miliarde euro, sumele trase in acest an ar trebui sa se ridice la 11,8 miliarde euro, cele din 2010 la 7,1 miliarde euro, iar in 2011 restul de 1,05 miliarde euro, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

 

Defalcat, in 2009, Romania va primi 8,5 miliarde euro de la FMI, 2,5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 0,5 miliarde euro de la Banca Mondiala, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va acorda un imprumut de aproximativ 0,3 miliarde euro.

"Sumele pe acest an se potrivesc estimarilor, avansate si de oficiali ai bancii centrale. In scenariu optimist, golul de finantare era estimat la 7-8 miliarde euro, in scenariu pesimist la 14 miliarde euro.

Guvernatorul a explicat ca imprumuturile de la Banca Europeana de Investitii (BEI) nu au fost incluse in pachetul de finantare externa deoarece institutia nu si-a conditionat sumele de incheierea aranjamentului, care presupune un acord cu FMI.

"Daca se aduna si banii de la BEI, suma ar depasi, probabil, 20 miliarde euro", a precizat Isarescu. 

Isarescu despre nivelul rezervelor minime

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va opera inca nicio schimbare a nivelului rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale bancilor, dar ar putea modifica compozitia lor, a mai spus guvernatorul BNR.

"Sub forma de rata, inca nu vom modifica, dar la compozitie este posibil. Incepem cu valuta, pentru ca lichiditatile in lei s-au imbunatatit sensibil, prin operatiunile repo pe care BNR le-a facut, inclusiv pentru a pune pe picioare finantarea excedentului de deficit bugetar", a spus Isarescu.

Anterior, guvernatorul a mentionat ca ar fi intelept ca BNR sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung.

"In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a explicat Isarescu.

El a precizat, totodata, ca printr-o astfel de modificare a bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii, s-ar reduce nivelul acestora.

Pasivele bancilor includ sursele atrase de acestea prin depozite de la clienti sau alte tipuri de finantari, ce pot fi folosite pentru acordarea de credite - ce intra in activele bancii.

In prezent, rezervele minime obligatorii percepute de BNR bancilor comerciale sunt de 18% din pasivele din lei si de 40% din cele in valuta, cel mai mare nivel din UE si unul din cele mai ridicate din lume.

Rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor sunt incluse in rezervele internationale ale Romaniei, administrate de BNR.

#acord, #finantare, #fmi, #imprumuturi , #stiri FMI