Isarescu: Romania risca o criza a cursului de schimb fara FMI

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 16:42
1713 citiri
Isarescu: Romania risca o criza a cursului de schimb fara FMI

Materializarea riscului de aparitie a gap-ului de finantare la nivelul maxim anticipat pentru 2009 in Romania, de 16 miliarde euro, ar fi dus la o criza a cursului de schimb fara asistenta financiara a FMI si UE, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizeaza NewsIn.

"In cazul economiei romanesti, unele ajustari ar fi fost foarte dureroase fara asistenta financiara externa.

De exemplu, daca riscul aparitiei gap-ului de finantare s-ar fi materializat la nivelul maxim anticipat pentru anul 2009, atunci cel mai probabil presiunile de depreciere a leului ar fi rezultat intr-o criza a cursului de schimb, cu efecte negative asupra inflatiei si implicit asupra activelor financiare ale populatiei denominate in lei", subliniaza Isarescu, intr-o dizertatie sustinuta marti, cu ocazia primirii titlului de membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania.

Potrivit calculelor bancii centrale, Romania ar fi putut avea, in 2009, un deficit de finantare estimat intre 7,5 si 16 miliarde de euro, depinzand de sentimentul investitorilor straini si de dorinta lor de a reinnoi liniile de finantare ale bancilor si ale companiilor private.

Totodata, guvernatorul BNR considera ca "alte ajustari, cum ar fi diminuarea cheltuielilor publice, inclusiv a celor cu salariile, in conditiile in care in timpul ciclului de intrari mari de capitaluri acestea ajunsesera la niveluri nesustenabile, ar fi purtat marca unei credibilitati reduse".

"In acest context, acordurile cu UE si cu FMI au furnizat doua elemente esentiale pentru economia romaneasca: acoperirea deficitului de finantare externa si credibilitate. Importul de credibilitate de la UE si FMI a facut ca unele finantari private sa nu se mai reduca sau sa se reduca mai putin. Pe aceste cai, masurile incluse in acordurile mentionate au asigurat finantarea economiei romanesti", mai spune Mugur Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#criza, #curs, #fmi, #isarescu, #ue, #valutar , #stiri FMI