Isarescu: Dobanzile din piata ar putea urca

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 15:33
2572 citiri
Isarescu: Dobanzile din piata ar putea urca

Dobanzile din piata ar putea creste ca urmare a zvonurilor si parerilor exagerate privind influenta situatiei Greciei, desi pietele financiare romanesti s-au maturizat, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Nu cred ca va fi cazul. Exista suficienta lichiditate, dar in momentele in care se cultiva o anumita panica, bineinteles ca pietele sunt sensibile si reactioneaza.

Parerea mea este ca pietele financiare romanesti s-au maturizat, dar sunt inca sensibile la zvonuri si puncte de vedere exagerate, deci putem sa vedem si ridicari de dobanda", a spus Isarescu, intrebat daca dobanzile ar putea creste, dupa ce efectele situatiei din Grecia s-au resimtit deja pe pietele valutare.

El a aratat ca in prezent dobanzile de pe piata monetara sunt in continuare mai mici decat rata de politica monetara.

Seful bancii centrale a explicat ca influenta din exterior va fi "micsorata la maxim", in contextul in care bancile romanesti cu capital grecesc sunt foarte bine capitalizate, supravegheate si reglementate.

El a aratat ca bancile romanesti cu capital grecesc se finanteaza in mare masura de pe piata interna, la dobanzi care sunt in prezent in scadere, iar pe piata monetara exista mai degraba un exces de lichiditate decat un deficit.

"Nu avem probleme de lichiditate la bancile romanesti cu capital grecesc. Nu este motiv de exagerare, cred ca asta este ultimul lucru de care avem nevoie. Influentele externe nu pot negate, nici eu nu le neg, pentru ca traim intr-o lume globalizata. Noi am deschis conturile de capital si categoric vor exista anumite influente", a spus guvernatorul bancii centrale.

El a afirmat ca, pe langa atuurile pe care Romania le are la nivelul sistemului bancar, exista si unele avantaje la nivel macroeconomic, cum ar fi rezerva consistenta, dobanzile care sunt in continuare atractive, chiar daca au scazut, si institutiile de supraveghere puternice.

"Cred ca trebuie sa privim cu relativ calm la ceea ce se intampla in regiunea noastra", a spus Isarescu.

Isarescu a mai zis ca majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, care se afla inca in recesiune, solutia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale si curente si alocarea de bani pentru investitii.

In opinia acestuia, cea mai buna alegere a autoritatilor ar fi sa urmeze intocmai reformele convenite cu FMI.

"Inca nu putem sa spunem cu exactitate care este situatia fiscala, trebuie sa asteptam evaluarile. Evident ca nu este una simpla, pentru ca pe partea de cheltuieli acestea se reduc foarte greu", a spus Isarescu, dupa o intalnire cu primarul centrului financiar al Londrei, Nick Anstee.

El a reamintit ca cheltuielile sociale si celelalte cheltuieli bugetare reprezinta circa 40% din PIB, in timp ce Romania reuseste sa colecteze undeva la 30-31, maxim 32% din PIB.

"Deci aici trebuie facut un efort si societatea trebuie sa inteleaga ca nu putem cere mai mult decat colectam", a explicat Isarescu.

Intrebat daca societatea ar trebui sa accepte in aceste conditii si o majorare de taxe, guvernatorul a raspuns ca nici el si nici banca nationala nu sunt adeptii unei asemenea masuri.

"Dimpotriva, consideram ca intr-o perioada de activitate economica slaba, inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Parerea mea este ca ar inrautati situatia, dar nici (nu pot, n.r.) sa spun ca putem sa ramanem asa, cu presiuni sociale si politice, de cheltuieli bugetare mari, care - repet - merg spre 40%, uneori chiar mai mult, si cu venituri care nu pot sa fie mai mari de 30-31% din PIB", a completat Isarescu.

In acest context, guvernatorul apreciaza ca este momentul de a se adopta o decizie intr-un sens sau altul, asa cum au facut si state din jurul Romaniei, pe care nu le-a nominalizat.

"Decizia cea mai buna este sa punem in practica prevederile acordului cu FMI. Sa facem economii pe partea de cheltuieli sociale, pe partea de cheltuieli curente ale statului, economii de toate felurile se pot face acolo, si banii astfel economisiti sa-i folosim pe cheltuieli de capital, care creaza locuri de munca si in ultima instanta vor imbunatati atat situatia colectarii cat si cheltuielile sociale", a explicat Isarescu.

El a incheiat spunand ca un stat nu poate avea cheltuieli sociale cu o economie slabita.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#cheltuieli, #dobanzi, #economie, #fmi, #isarescu, #pib, #reforme, #taxe , #stiri FMI