Ipoteza unui ajutor FMI pentru Grecia prinde contur

Vineri, 19 Martie 2010, ora 17:57
1489 citiri
Ipoteza unui ajutor FMI pentru Grecia prinde contur

Comisia Europeana a cerut vineri liderilor din tarile Uniunii Europene sa se pronunte, in cadrul summit-ului de saptamana viitoare, in legatura cu un mecanism de sprijin din partea zonei euro pentru Grecia, care sa poata fi folosit in caz de nevoie, in pofida reticentelor puternice ale Germaniei.

Pe de alta parte, ipoteza unui ajutor de la Fondul Monetar International castiga tot mai mult teren. Germania, Olanda, Finlanda, Marea Britanie si chiar Italia au in vedere posibilitatea recurgerii, cel putin partial, la FMI, in cadrul unui dispozitiv de sustinere financiara.

"Este important ca Uniunea Europeana sa ajunga la o concluzie mai clara privind acest plan de actiune in cursul saptamanii viitoare", a declarat comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, citat de AFP.

Este nevoie de "o concluzie politica specifica privind cadrul european de actiune coordonata si conditionala de utilizat daca va fi necesar, si daca va fi cerut", in favoarea Greciei, a adaugat comisarul european.

In acest stadiu, nu este vorba de autorizarea eliberarii de bani Greciei, pe care autoritatile elene nu i-au solicitat inca, ci de realizarea unui plan concret de actiune.

"Vrem sa fim pregatiti", daca va fi nevoie, a insistat premierul grec George Papandreou, la Bruxelles.

Liniile directoare ale acestui mecanism au fost aprobate deja luni de ministrii de Finante din zona euro, insa acestea trebuie validate de sefii de stat si de guvern pentru a putea fi aplicate.

Mecanismul prevede posibilitatea acordarii de imprumuturi bilaterale de la tarile din zona euro pentru Grecia.

In prezent, Atena estimeaza ca trebuie sa plateasca o dobanda prea mare pe pietele financiare pentru a-si finanta deficitul.

Germania ramane, pentru moment, reticenta la inscrierea acestui subiect pe ordinea de zi a reuniunii de joi si vineri a sefilor de stat si de guverne din UE.

Cancelarul german Angela Merkel a refuzat ideea unui ajutor financiar pentru Grecia, in timp ce ministrul german de finante, Wolfgang Schäuble, a aprobat marile linii ale mecanismului de ajutor pentru Grecia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor, #criza, #fmi, #grecia , #stiri FMI