Ion Iliescu: reactia celor care il jignesc pe directorul FMI este nedemna

Duminica, 23 Mai 2010, ora 23:40
1382 citiri
Ion Iliescu: reactia celor care il jignesc pe directorul FMI este nedemna

Fostul presedinte Ion Iliescu califica drept "nedemna" reactia unor reprezentanti ai PDL, care il critica pe directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn pentru declaratiile prin care a incercat sa se delimiteze de deciziile Guvernului privind reducerea salariilor si pensiilor, potrivit Mediafax.

"In urma protestului organizat de sindicate in ziua de 19 mai, reprezentantii Fondului Monetar International (inclusiv directorul sau general) au tinut sa se delimiteze de masurile adoptate de Guvernul Romaniei (de fapt de presedintele Basescu) care penalizeaza, in primul rand, pe salariati si pe pensionari.

Este de-a dreptul nedemna reactia unor reprezentanti ai partidului de guvernamant care il jignesc pe directorul general al FMI, pe care il suspecteaza de "intentii electorale", in fata opiniei publice din Franta", scrie Iliescu pe blog.

El apreciaza ca Dominique Strauss-Kahn are o judecata mai corecta cand spune ca "orice guvern responsabil, cand este obligat sa ia masuri de austeritate, trebuie sa se gandeasca sa-si protejeze proprii cetateni si sa apeleze, mai ales, la inclinarea ponderii acestor masuri spre cei bogati si nu spre cei mai saraci membri ai societatii".

Iliescu critica faptul ca Guvernul nu s-a gandit la o paleta mai larga de masuri care sa vizeze atat reducerea cheltuielilor administrative, inclusiv a aparatului birocratic supradimensionat si cresterea veniturilor, prin actiuni administrative si juridice, de reducere a evaziunii fiscale, dar si masuri de stimulare a activitatii economice si de creare de locuri de munca.

Cand a detinut functia de sef al statului, Ion Iliescu a sustinut impozitarea progresiva, pronuntandu-se impotriva cotei unice de impozitare. In februarie 2003, el vorbea despre impozitare cu pana la 80% a salariilor ce depasesc 10.000 de dolari pe luna.

"Ati vazut cata demagogie in presa noastra la adresa unor demnitari - si ministri, si parlamentari - ca ar avea venituri foarte mari. Cit are un ministru in Romania? Vreo 500 de dolari pe luna.

Pai e bataie de joc in comparatie cu tot ce inseamna nivel de salarii in plan european. Dar sigur ca lui ala care are 60 de dolari pe luna i se pare enorm cinci-sase sute de dolari. Dar nimeni nu vorbeste de cei cu 10.000 de dolari pe luna, cu 12.000 de dolari pe luna.

Nu a scandalizat pe nimeni asa ceva si asta avem si in sistemul bancar si in sistemul de afaceri, nu numai privat, dar si de stat. Si cineva spune: uite, domnule, Iliescu vrea sa nu se mai judece valoarea.

Ala care cistiga e deci un om valoros. Oare?! Cu ce este mai valoros un bancher, un functionar de banca care primeste 10.000 de dolari, fata de un ministru?", afirma el atunci. Ion Iliescu respingea ideea conform careia, prin propunerea de introducere a unui asemenea sistem, el ar dori intoarcerea la egalitarism.

"Ia sa luam 10.000 de dolari cu 80% impozit. Cat ii ramane? 2.000 de dolari. Care este salariul mediu pe economie? 100 de dolari. Asta este egalitarism", spunea el.

Ministrul Finantelor Publice la acel moment, Mihai Tanasescu, in prezent reprezentant al Romaniei la FMI, l-a informat atunci pe Iliescu, in cadrul unei intrevederi, ca impozitarea cu 80% a veniturilor mari nu este in concordanta cu evolutiile europene in domeniu, care prevedeau o reducere a cotelor marginale si nu o crestere a acestora.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la postul de televiziune France 2 ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functoionarilor. 

Damen Mangalia, la un pas să fie din nou pus pe picioare. Când ar putea salariații portului să-și primească salariile
Damen Mangalia, la un pas să fie din nou pus pe picioare. Când ar putea salariații portului să-și primească salariile
Ministerul Economiei negociază cu un potențial investitor care să închirieze forța de muncă și facilitățile din șantierul naval Damen Shipyards Mangalia (DSMa), care va opera acolo și,...
Ce urmează după ce mai multe categorii de angajați s-au trezit cu salariile tăiate. „Un efect de domino în economie”
Ce urmează după ce mai multe categorii de angajați s-au trezit cu salariile tăiate. „Un efect de domino în economie”
Din decembrie până în ianuarie, salariul mediu net în mai multe domenii, inclusiv în IT, a scăzut considerabil. O explicație o reprezintă eliminarea facilităților fiscale. Astfel,...
#fmi, #guvern, #iliescu, #pensii, #salarii , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9761 RON

0.0007

1 USD = 4.6113 RON

0.0147
  1. Este bine să rambursezi anticipat creditul bancar? Sfaturile unui fost director de bancă: „În România, începe sezonul ploios”
  2. Marea provocare pentru șoferi, după prelungirea prețurilor RCA. 3 din 10 mașini circulă fără asigurare: Ce riscă
  3. ”Omul lui Trump” îngrozit după pierderi de 1.000 de miliarde dolari: ”Se simte ca Armagedonul”
  4. 3 pași pentru a deveni mai bogat decât 99% din populație până la vârsta de 40 de ani. Cum să folosești "efectul de levier"
  5. Care sunt cele mai bogate municipii din România, în 2025. Topul surpinzător al celor mai înstărite reședințe de județ din România, raportat la bugetul pe cap de locuitor
  6. Descoperire nemaivăzută, într-o țară îndepărtată: Comoară gigantică, valorând 80 de miliarde dolari VIDEO
  7. Cum poate ajunge o persoană care plasează la bursă 100 de lei pe lună la un câștig final de 146.000 de lei. Cât timp trebuie să investească
  8. Mutările lui Trump zdrobesc Statele Unite: Pierderi colosale de 5.500 de miliarde dolari
  9. Mașina electrică revoluționară, care îi dă o lovitură grea lui Elon Musk: Se încarcă în doar 5 minute VIDEO
  10. Lovitură din China pentru Elon Musk. Gigantul care bate record după record și a depășit Tesla