Investitorii straini vor renegocierea acordului cu FMI

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 00:05
1408 citiri
Investitorii straini vor renegocierea acordului cu FMI

Consiliul Investitorilor Straini (CIS) propune renogocierea acordului cu FMI pentru un deficit bugetar in 2011 mai mare decat nivelul convenit, de 4,4% din PIB, cu scopul de a permite Guvernului sa faca investitii mai mari in infrastructura, potrivit Mediafax. 

Pentru stabilizarea mediului macroeconomic, investitorii straini propun inclusiv renegocierea acordului cu FMI pentru a permite un deficit bugetar pentru 2011 cu o alocare "clara si suficienta" pentru investitiile in infrastructura, ca parte a planificarii deficitului total, modul de utilizare a fondurilor fiind urmarit in mod special.

"Nu inseamna ca propunem nerespectarea acordului cu FMI. (...) In situatia in care exista un program de infrastructura bine definit, cu masuri si planuri de implementare, cu finantare, si cu o oragnizare si management foarte riguroase, care da credbilitate si incredere unor organisme precum FMI, exista o sansa ca (..) si FMI sa considere o deviere de la tinta agreata.

Nu suntem promotorii incalcarii unor angajamente, ci spunem doar ca daca exista argumente bine definite, o credibilitate a programului, chiar si astfel de tinte atat de rigide pot sa fie modificate de comun acord", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom si presedintele consiliului director al CIS.

Investitorii mentioneaza ca deficitul bugetar din 2011 ar trebui sa se situeze sub nivelul celui din acest an. Tinta de deficit bugetar stabilita de autoritatile romane cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din PIB.

"Mecanismul trebuie creat astfel incat sumele sa poata fi utilizate numai pentru investitii si nu pentru cheltuieli bugetare", mentioneaza investitorii.

Printre actiunile propuse de CIS pentru dezvoltarea infrastructurii se mai numara infiintarea unei autoritati separate care sa se ocupe de stabilirea prioritatilor cu privire la proiectele de infrastructura, precum si de managementul si finantarea acestor proiecte.

Autoritatea (cu conducere publica si privata) ar urma sa se concentreze asupra realizarii unora dintre proiectele majore existente in domeniul rutier si energetic (cu obiective realiste si masurabile) si ar trebui sa raporteze Consiliului de Dezvoltare Economica.

"Aceste proiecte (din domeniul rutier si energetic - n.r.) sunt cruciale deoarece vor functiona drept mijloc pentru injectarea de fonduri (inclusiv fonduri UE) in economie, crearea de locuri de munca, oportunitati de concesionare/dezvoltarea proiectelor in parteneriate publice-private, vor genera incredere si vor demonstra capacitatea tarii de a realiza astfel de proiecte", sustin investitorii straini. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Intră în reparații calea ferată Craiova - Turnu Severin - Caransebeș. Lucrările vor costa 4 miliarde de euro. Bani și pentru autostrada Paşcani-Suceava
Intră în reparații calea ferată Craiova - Turnu Severin - Caransebeș. Lucrările vor costa 4 miliarde de euro. Bani și pentru autostrada Paşcani-Suceava
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Sorin Grindeanu a anunţat că Executivul a alocat, joi, 20,1 miliarde lei pentru reabilitarea liniei feroviare Craiova- Drobeta Turnu...
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#consiliul, #investitorilor, #straini, #acord, #fmi, #infrastructura , #stiri FMI