Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii straini nu vor majorarea TVA

Investitorii straini nu vor majorarea TVA

Investitorii straini sustin mentinerea impozitelor la nivelul actual, inclusiv TVA si cota unica de impozitare, si spun ca majorarea veniturilor la buget este posibila prin masuri de negociere a impozitelor contribuabililor si o colectare eficienta a taxelor si impozitelor, transmite NewsIn.

"In Romania, deja au crescut costurile cu 3-4% prin prima de risc asociata tarii. In aceste conditii, nu ne putem gandi si la majorarea taxelor. Exista, pe de alta parte, oportunitati ca atragerea fondurilor europene, precum si banii de Fondul Monetar International (FMI). Este nevoie, insa, de o coordonare mai mare", a spus vineri Wilhelm Simons, membru in cadrul Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

El a adaugat ca un alt obiectiv al politicii fiscale ar trebui sa fie predictibilitatea si continuitatea.

"Si alte tari schimba guvernele, insa cele noi respecta ceea ce a realizat guvernul anterior", a mai spus Simons.

In opinia membrilor FIC, alternativele pentru majorarea veniturilor la bugetul de stat sunt largirea bazei de impozitare, prin identificarea si reducerea evaziunii fiscale, eficientizarea colectarii taxelor si impozitelor si cresterea rolului de prevenire si de conformare fiscala pe care trebuie sa il aiba autoritatile, care ar defini o politica fiscala de termen mediu si lung.

"Introducerea unei legislatii fiscale de relansare economica, care sa permita de exemplu contribuabililor sa isi declare voluntar obligatiile fiscale reale, precum si posibilitatea acestora de a-si negocia direct impozitele cu autoritatile fiscale, sunt doua elemente esentiale de incurajare si sustinere a contribuabililor si de asigurare a cresterii veniturilor la buget", a spus Serban Toader, membru in Consiliul Director al FIC.

De asemenea, adoptarea in timp util a actelor normative pentru aplicarea dispozitiilor legale aprobate prin legi sau ordonante sau urmarirea aplicarii principiului responsabilitatii fiscale sunt solutii pentru imbunatatirea veniturilor la buget, sustin reprezentantii FIC.

"Masurile pe termen scurt adoptate fara cuantificarea efectelor lor pe termen mediu si lung sunt ca un medicament luat pentru raceala din care in doua-trei zile te-ai imbolnavit de inima", a spus Toader.

Membrii FIC solicita, totodata, o transparenta mai mare intre autoritati si contribuabili prin aplicarea "intr-o masura mai mare" a legii privind transparenta decizionala si consultari permanente cu mediul de afaceri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1315 ori