Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile ar putea ramane fara 2 mld euro, daca nu vin banii de la FMI

Investitiile ar putea ramane fara 2 mld euro, daca nu vin banii de la FMI

Guvernul va trebui sa transfere in cadrul bugetului 2 miliarde euro de la investitii pentru a asigura plata salariilor si pensiilor pana la finalul acestui an, daca in maximum dpua saptamani nu se rezolva situatia politica actuala, a declarat joi Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, relateaza NewsIn.

Guvernul va trebui sa transfere in cadrul bugetului 2 miliarde euro de la investitii pentru a asigura plata salariilor si pensiilor pana la finalul acestui an, daca in maximum dpua saptamani nu se rezolva situatia politica actuala, a declarat joi Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.

"Daca nu se revigoreaza in maximum doua saptamani situatia, exista riscul sa nu putem primi banii de la FMI si nu mai putem face investitii.

Doua miliarde de euro i-am putea pierde, iar pentru a acoperi deficitul nu mai putem face cheltuieli cu investitiile decat la jumatate", a afirmat Seitan.

El a estimat ca, daca guvernul nu economiseste un miliard de euro prin cele zece zile fara plata si restructurarea agentiilor, deficitul bugetar va ajunge la 8-9% din PIB.

"Totodata, daca legea pensiilor nu va putea trece de parlament pana la sfarsitul lunii octombrie, vom pierde alti bani in 2010 prin faptul ca nu vor mai fi reduse cheltuielile in urma aplicarii legii", a mentionat oficialul.

"Criza politica calata pe criza economica ne va conduce pana la urma in imposibilitatea de a face anumite plati in anumite domenii.

Sunt foarte speriat si cred ca acest fenomen se poate intampla.

Nu cred intr-o incetare de plati generala, ci doar a pensiilor, cum s-a intamplat in Argentina si in Republica Moldova, unde a trebuit sa intervina Rusia pentru a putea face plata acestora", a mai spus Seitan.

Secretarul de stat a precizat ca firmele care au demarat lucrari publice de infrastructura vor avea mari probleme in cazul in care nu isi vor primi banii si exista riscul intrarii acestora in faliment, ceea ce ar duce si la cresterea somajului

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1163 ori
Citeste mai multe desprefmi bani transa euro salarii pensii