Intrarea in incapacitate de plata a Ungariei nu este o declaratie exgerata

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 18:56
2140 citiri
Intrarea in incapacitate de plata a Ungariei nu este o declaratie exgerata

Vicepresedintele Fidesz, Lajos Kosa, nu a exagerat cand a declarat ca Ungaria are sanse mici de a evita o criza a datoriilor similara celei din Grecia, iar fostul guvern a falsificat datele la fel ca cel elen, a declarat vineri purtatorul de cuvant al premierului ungar, potrivit Mediafax.

Kosa a afirmat joi la o conferinta pe teme economice organizata de un cotidian ungar, ca noul guvern Fidesz, care a preluat puterea la 29 mai, a gasit finantele tarii intr-o situatie mult mai grava decat se astepta, iar sansele ca tara sa evite soarta Greciei sunt mici.

"Premierul socialist Ferenc Gyurcsany a vorbit despre intrarea in incapacitate de palta. Mai mult, a declarat chiar cu mandrie ca Ungaria a fost aproape de default, (...) dupa care a fost mandru ca a putut salva Ungaria doar printr-un imprumut de la FMI.

Din acesta perspectiva, nu cred ca afirmatiile lui Kosa sunt exagerate deloc", a spus purtatorul de cuvant al premierului Viktor Orban, Peter Szijjarto, intrebat intr-o conferinta de presa despre comentariile oficialului Fidesz.

El a afirmat anterior, la un post de televiziune, ca guvernul intentioneaza sa adopte masuri pentu a imbunatati situatia finantelor publice si vrea reforme profunde, respectiv reduceri de taxe, pentru a creste competitivitatea.

Oficialul a negat o posibila intarziere a masurilor de stimulare a economiei din cauza deficitului peste asteptari. "In Ungaria precedentul guvern a falsificat date. In Grecia, de asemenea executivul a falsificat date.

In Grecia momentul adevarului a venit. Ungaria este inca inainte de acest moment. Este exact ceea ce speram sa evitam, iar guvernul actual este gata sa ocoleasca drumul pe care a mers Grecia.

Dupa ce vom face o evaluare reala, nu vom ezita sa luam masuri", a spus purtatorul de cuvant. Comentariile liderilor de la Budapesta au cauzat confuzie in randul analistilor si pe pietele financiare.

"Afirmatiile produc multa confuzie si ar putea fi asteptata mai multa panica pe piete. In acest moment nu stim cat de severa este situatia. Cel mai negativ aspect este, in opinia noastra, modul guvernului de a comunica, iar acesta ar putea cauza in continuare panica", potrivit unei note a Nordea Bank.

Forintul a pierdut a inregistrat joi cea mai mare depreciere din 170 de monede analizate de Blomberg, din cauza declaratiilor vicepresedintelui partidului de guvernamant Fidesz, Lajos Kosa.

Totodata, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a calificat situatia tarii ca "delicata" si a cerut continuarea eforturilor de consolidare a finantelor statului in timpul uneki intalniri la Bruxelles cu premierul Orban. Orban, care a catalogat deficitul bugetar de 3,8% asumat de Ungaria pentru 2010 ca nesustenabil, a declarat, joi, ca este hotarat sa reduca deficitul bugetar.

Seful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat, saptamana aceasta, ca deficitul bugetar al tarii ar putea ajunge la 7,5% din PIB. 

#incapacitate, #plata, #ungaria, #grecia , #stiri FMI