INS a revizuit usor scaderea PIB din trimestrul III

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 11:05
1413 citiri
INS a revizuit usor scaderea PIB din trimestrul III

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul al treilea, in termeni reali, cu 0,6% fata de trimestrul II, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit usor datele initiale, ce indicau o contractie de 0,7%, informeaza NewsIn.

Valoarea PIB din trimestrul al treilea, in date ajustate sezonier, este estimata la 119,047 miliarde lei.

Statistica a mentinut neschimbata contractia economica din trimestrul al treilea comparativ cu acelasi trimestru din 2008, in serie bruta, cu date neajustate sezonier, la 7,1%. PIB-ul a fost in trimestrul al treilea de 127,78 miliarde lei (30,2 miliarde euro). In perioada iulie-septembrie 2009, cursul mediu a fost de 4,2247 lei/euro.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea economica ramane aceeasi, de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%, valoarea PIB fiind de 334,23 miliarde lei (79,05 miliarde euro).

Pe partea de formare a PIB, statisticile detaliate privind PIB-ul din trimestrul al treilea indica o contractie in aproape toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti fata de trimestrul similar din 2008. Cea mai importanta cadere - de 17,4% - a avut loc in constructii, sector care inregistrase un declin important, de 14,2%, si in trimestrul II, dupa ce era inca pe plus in primele trei luni ale anului.

Agricultura, singurul sector pe plus

De asemenea, sectorul de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii a inregistrat un declin de 11,3%, activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi au coborat cu 3,8%, activitatea din industrie s-a contractat cu 3,5%.

In schimb, agricultura a crescut cu 2,4 fata de trimestrul III din 2008.

La categoria "alte servicii" a fost inregistrat un declin de 2,6%, iar impozitele nete pe produs au cazut cu 14,9%.

Pe partea de utilizare a PIB, datele publicate joi arata o contractie de 11,8% a cererii interne comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 12,7% a consumului final total. Cheltuiala pentru consumul final al populatiei s-a diminuat cu 14,3%.

Insa declinul cel mai sever a fost inregistrat de formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, care s-au redus cu peste un sfert (28,6%) in al treilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2008.

Exportul de bunuri si servicii a crescut cu 1,6%, in timp ce importurile de bunuri si servicii au scazut cu 15,3%.

Fata de trimestrul al doilea, scaderea a fost mai putin pronuntata: -5,5% in constructii, -2,6% in comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, -1,4% la alte activitati de servicii si -4,4% la impozite nete pe produs.

In schimb, activitatea din agricultura a sporit cu 15,1%, cea din industrie, cu 3,6%, iar activitatile financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi au crescut cu 0,1%.

Produsul intern brut al Romaniei, in preturi curente, este estimat la 497,3 miliarde lei in 2009. FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei in 2009 la 7,5-8% de la 8,5% si vede o redresare in 2010, inca cresterea produsului intern brut va ramane slaba anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#scadere, #pib, #economie , #stiri FMI