Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inghetarea salariilor nu este necesara in cazul Romaniei

Inghetarea salariilor nu este necesara in cazul Romaniei

FMI nu ii va impune Romaniei inghetarea salariilor in sectorul bugetar, in cazul incheierii unui acord, deoarece o astfel de masura nu este necesara in conditiile in care cursul de schimb poate amortiza socurile externe asupra economiei romanesti, considera analistul Moody's, Kenneth Orchard.

"As fi foarte surprins sa vad o asemenea masura in cazul Romaniei. Este adevarat ca Letonia s-a angajat, in urma acordului cuFondul Monetar International, la scaderea cu 15% a cheltuielilor cu salariile in sectorul public, dar regimul cursului de schimb este diferit, moneda letona este legata de euro", a declarat, pentru NewsIn, Kenneth Orchard.


Letonia tinteste, prin politica sa monetara, un anumit nivel al cursului, ceea ce a insemnat, in ultima vreme, eforturi masive depuse de banca centrala pentru mentinerea monedei nationale in intervalul impus.


Mai exact, in cazul Letoniei, lats-ul este fixat in raport cu euro la o paritate de aproximativ 0,7 lati/euro.


Limitele fluctuatiilor normale in jurul ratei fixe sunt de plus sau minus un punct procentual. Banca Letoniei intervine cand rata de schimb depaseste limitele fluctuatiei normale. In Letonia, masurile cerute de Fond au constat in reducerea salariilor din sectorul public cu 15%, cresterea TVA de la 18 la 21%, cresterea accizelor si eliminarea impozitelor pe produsele de stricta necesitate.


De la FMI, statul baltic a primit 10,4 miliarde dolari. Orchard subliniaza ca, in cazul unui acord cu FMI, Guvernul trebuie sa opereze scaderi de cheltuieli si sa gaseasca solutii pentru a sustine veniturile bugetare.


"Romania are nevoie de consolidare fiscala. Este dificil sa speculez care ar putea fi masurile impuse. Un acord cu FMI presupune, de cele mai multe ori, si majorari de taxe", a mai spus analistul de la Moody's.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1015 ori
Citeste mai multe desprecheltuieli fmi guvern letonia moody s salarii