ING: FMI va accepta Romaniei un deficit bugetar de aproximativ 4% din PIB pentru 2009

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 17:59
1651 citiri
ING: FMI va accepta Romaniei un deficit bugetar de aproximativ 4% din PIB pentru 2009

FMI ar putea accepta Romaniei, in cadrul negocierilor pentru un imprumut, un deficit bugetar de aproximativ 4% din PIB in 2009, considera analistii de la ING, care spun ca isi vor revizui in scadere prognoza de 7,3% din PIB pentru deficitul bugetar, in cazul unui acord.

"Credem ca FMI constientizeaza nevoia unei reduceri graduale a deficitului bugetar sub 3% din PIB.

Prin urmare, este posibil sa accepte un deficit mai mare decat cel impus prin tratatul de la Maastricht pentru anul acesta (Ungariei i-a acceptat un nivel de 3,4% din PIB in 2008 si de 2,6% din PIB in 2009).

O valoare posibila pentru Romania este de 4% din PIB", se arata in raportul ING Bank.

Analistii sustin insa ca Fondul Monetar International (FMI) nu va putea sa aprobe un deficit public mai mare de 5% din PIB, pentru ca ar fi foarte greu de finantat si nu ar insemna niciun fel de ajustare fata de anul precedent.

"Ne vom revizui si noi in jos estimarea privind deficitul bugetar dupa ce va fi aprobat acordul, cand vom avea date mai exacte si vom vedea ce masuri se vor lua.

Probabil ca va fi un nivel similar celui impus de FMI, de 4% din PIB", a spus,  Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

In prezent, ING estimeaza un deficit bugetar de 7,3% din PIB in 2009, ce urmeaza sa fie ajustat la 3,8% din PIB in 2010, conform raportului.

De altfel, analistii ING sustin ca prevederile unui acord cu FMI nu pot fi daunatoare economiei romanesti, atat timp cat deficitul bugetar ajunsese oricum la un nivel greu de finantat.

Leul nu se va aprecia dupa acordul cu FMI. 

Pe de alta parte, un imprumut cu FMI nu va duce la o apreciere a monedei nationale in fata euro, mai spun analistii ING, pentru ca "nu s-a depreciat foarte mult pana acum, ca in cazul altor monede din regiune". "Un imprumut cu FMI nu este de ajuns.

In opinia noastra, cei care vor sa vanda euro sunt reticenti, iar celor care ar vrea sa cumpere euro le este teama de o interventie a bancii centrale", se mai arata in raport.

Astfel, ING se asteapta la un curs de schimb de 4,35 lei/euro intr-un interval de o luna, estimare revizuita in sus de la ultimul raport al bancii.

In continuare, leul se va deprecia pana la 4,7 lei/euro la finalul lui septembrie, pentru ca la sfarsitul acestui an cursul sa ajunga la 4,4 lei/euro, se mai arata in raport.

Totodata, acordul cu FMI nu va impune bancii centrale o reducere a rezervelor minime obligatorii, mai spun analistii ING, insa BNR le va reduce la urmatoarea sedinta de politica monetara, de la finalul acestei luni, pentru a incuraja tranzactiile bancare si ca sa introduca lichiditate in piata.

Deficitul de cont curent se va ajusta la 5,9% din PIB in 2009 Pe de alta parte, ING estimeaza un deficit de cont curent ajustat la 5,9% din PIB in 2009. "In prezent, estimam ca importurile se vor reduce cu putin peste 50%, iar exporturile vor cadea cu "doar" 40%, ceea ce va permite reducerea deficitului comercial pe parcursul lui 2009", mai spun analistii ING.

In 2010, deficitul extern urmeaza sa ajunga la 2,8% din PIB, conform aceluiasi raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit bugetar, #PIB, #tranzactii, #lichiditati, #FMI, #imprumut, #euro , #stiri FMI