Industria a urcat cu 5,9% in T2

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 10:48
1254 citiri
Industria a urcat cu 5,9% in T2

Industria a urcat cu 5,9% in trimestrul doi al acestui an si a compensat scaderea mai accentuata a constructiilor, de 8,3%, potrivit INS, care a mentinut estimarile privind avansul economiei, respectiv o crestere cu 0,3% fata de ianuarie-martie si scadere de 0,5% fata de acelasi trimestru din 2009, precizeaza Mediafax.

Comparativ cu trimestrul doi din 2009, cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+0,7%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,8%).

La polul opus, reduceri ale volumului de activitate au mai fost raportate in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-4,2%) si in alte activitati de servicii (-2,7%). 

Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 2,7%, se arata intr-un comunicat INS.

In serie ajustata sezonier, scaderea in volum a constructiilor a fost de doar de 0,1%, iar industria a raportat o crestere de 4,2%. 

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cererea interna a crescut cu 1,9% comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, pe seama cresterii volumului stocurilor din economie.

Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 0,4%, cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice care s-a diminuat cu 2%. 

Totodata, un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+24,5%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (21,4%). 

In primul semestru, scaderea in termeni reali a PIB a fost de 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-12,0%) si servicii (-2,2%), a caror contributie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 58,3% (7,0% constructiile si 51,3% serviciile). 

Valoarea adaugata bruta din industrie a inregistrat o crestere cu 5,1%.

Consumul final total s-a diminuat cu 2,3% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama reducerii cu 2,5% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei. 

Forrmarea bruta de capital fix (investitii -n.r.) a inregistrat o scadere cu 18,2%. 

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009. 

Autoritatile romane si FMI mizeaza pe o revenire a economiei in 2011, cand PIB ar putea creste cu 1,5 - 2%.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#industrie, #economie, #inflatie, #constructii , #stiri FMI