Incercarile de reforma ale Greciei par sortite esecului

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 15:49
1155 citiri
Incercarile de reforma ale Greciei par sortite esecului

La presiunile tot mai mari exercitate de partenerii din zona euro, Grecia se grabeste sa se tina de cuvant in privinta reformelor si tintelor fiscale asumate, pentru a evita falimentul, dar eforturile guvernului par sortite esecului, iar la orizont si-au facut aparitia alegerile anticipate.

Sectorul public bolnav de ineficienta cronica, coruptia persistenta si sindicatele artagoase au impiedicat progresul in cele 18 luni care au trecut de cand Atena a semnat primul acord de finantare externa cu UE si FMI, de 110 miliarde euro, promitand in schimb masuri dure de austeritate si reforme structurale, se arata intr-o analiza Reuters.

Deficitul insa creste in loc sa scada, ridicat si de recesiunea tot mai severa, partenerii europeni au inceput sa-si piarda rabdarea, iar popularitatea guvernului este in cadere libera.

Populatia, satula de austeritate, vrea o schimbare.

"Am pierdut un an si jumatate. Este clar ca guvernul va rata tintele fiscale si ca nu poate impune noi masuri. Este un esec complet", comenteaza Costas panagopoulos, seful companiei grecesti de sondare a opiniei publice ALCO.

Premierul George Papandreou va sustine in acest weekend un discurs despre politica economica, analistii anticipand ca masurile si reformele care ar putea fi anuntate de acesta nu vor incuraja pe nimeni.

"Nu ma astept la nimic din partea discursului lui Panandreou. Pentru a evita falimentul este nevoie de o bagheta fermecata care sa repare ceea ce nu a fost rezolvat in ultimii doi ani", a aratat Papangopoulos.

Partenerii europeni ar putea ajunge la un compromis pe termen scurt, pentru a acorda guvernului elen urmatoarea transa din ajutorul extern si a evita un faliment natioanl care ar da o lovitura fara precedent monedei euro.

Insa Germania, principalul finantator al programelor de "salvare" a Greciei, a aratat joi fara niciun dubiu ca Atena trebuie sa indeplineasca toate conditiile la care s-a angajat pentru a ramane in zona euro.

Analistii considera ca intrarea Greciei in incapacitate de plata (default) sau iesirea tarii din zona euro intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat au devenit riscuri reale, in lipsa "unui ocean de reforme". Atena neaga vehement aceste scenarii.

Papandreou a castigat alegerile din 2009 cu promisiuni privind taxele si cheltuielile publice, insa pare ca a lasat toate chestiunile de ordin economic in sarcina noului ministru al Finantelor, Evangelos Venizelos, care incearca sa prinda din urma acordurile externe dupa un an si jumatate de delasare pe probleme diverse, de la colectarea impozitelor la privatizari.

Venizelos trebuie de asemenea sa disciplineze parlamentarii socialisti si sa negocieze cu UE, FMI, BCE si partenerii din zona euro pentru a obtine al doilea pachet de ajutor, de 109 miliarde euro, impiedicat de solicitarile venite din partea unor state, in frunte cu Finlanda, ca Grecia sa puna active drept colateral in schimbul imprumuturilor de urgenta.

"In loc de un antrenor, avem un arbitru. Papandreou i-a pus totul in carca lui Venizelos, in timpul negocierilor dezastruoase de la Atena cu inspectorii UE si FMI, premierul se afla la Paris la o conferinta pe tema situatiei din Libia", a aratat un economist.

Guvernul a decis in aceasta saptamana, intr-o sedinta descrisa de surse participante drept "dramatica", sa "dubleze eforturile" pentru a implementa o lunga lista de masuri.

Discutiile cu misiunea internationala au fost intrerupte saptamana trecuta timp de zece zile, dupa ce inspectorii au constatat ca Grecia nu va indeplini tintele privind deficitul bugetar pentru acest an si au cerut guvernului masuri urgente pentru a se incadra in plafon.

Analistii au aratat insa ca majoritatea optiunilor reprezinta masuri care au fost anuntate anterior, insa au fost impiedicate de rezistenta chiar din partea parlamentarilor puterii.

Expertii considera ca "rezistenta interna" la schimbare a fost si este blestemul Greciei. Un sector public clientelar, conservat timp de cateva zeci de ani de mai multe guverne, si sindicatele rasfatate de politicieni au luptat cu toate armele impotriva reformelor.

"Cu cateva exceptii, guvernele nu au crezut niciodata in nevoia de reforma. S-au jucat de-a v-ati ascunselea cu troika (porecla data grupului FMI, UE si BCE - n.r.), subminand, intarziind si de multe ori pacalind partenerii internationali. Pentru prima data, ma tem ca cei care spun ca trebuie sa ne prabusim pentru a ne schimba vor avea in final dreptate", scrie intr-un editorial redactorul sef al ziarului elen Kathimerini, Alexis Papahelas.

Negocierile cu creditorii internationali s-au impiedicat de divergente privind reformele si marja cu care vor fi depasite tintele fiscale asumate de Grecia.

Guvernul da vina pe corectia economica mai dura decat s-a estimat, in timp ce inspectorii institutiilor financiare internationale considera ca recesiunea este numai o parte a problemei si vor de urgenta schimbari rapide.

Alegerile anticipate, considerate un scenariu dezastruos pentru o tara care trece prin cea mai grava criza de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, sunt considerate de unii analisti o posibila solutie, pe masura ce principalul partid de opozitie, Noua Democratie, castiga teren pe o doctrina conservatoare.

Urmatoarea runda de alegeri generale ar trebui sa aiba loc in toamna anului 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, #reforma grecia, #criza , #stiri FMI