In zona euro se mentin riscurile inflationiste

Luni, 18 Septembrie 2006, ora 11:52
820 citiri

Riscurile inflationiste se mentin in zona euro, in contextul preturilor ridicate ale petrolului si marfurilor si a deciziei Germaniei de a majora taxa pe valoarea adaugata (TVA), a declarat Juergen Stark, membru in consiliul executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters."Riscurile privind cresterea inflatiei se mentin", a afirmat Stark, prezent la intrunirea Fondului Monetar International (FMI), la Singapore. Oficialul BCE a aratat ca principalii factori de risc sunt preturile marfurilor, dar si majorarea cu 3% a TVA in Germania, de la 1 ianuarie 2007.

"Ratele expansiunii monetare si a creditarii raman rapide, ceea ce reflecta nivelul inca scazut al ratelor dobanzilor in zona euro", a adaugat Stark.

Oficialul BCE anticipeaza ca inflatia se va plasa in intervalul urmarit de BCE in anul 2008. "Sper ca vom avea succes in reducerea inflatiei sub 2% in anul 2008", a precizat Stark.

BCE a majorat ratele dobanzilor la 3%, de la 2% in luna decembrie 2005, iar pietele financiare estimeaza ca institutia va opera doua noi scumpiri ale creditului in acest an, pana la 3,5%. "In prima jumatate a anului 2006 am avut o crestere anualizata de circa 3,5%. Indicatorii bazati pe increderea consumatorilor si a companiilor in sectorul industrial si al serviciilor sugereaza continuarea avansului economic in al doilea semestru, posibil la un nivel mai scazut", a precizat Stark.

Pe de alta parte, oficialul BCE si-a exprimat satisfactia referitor la evolutia pietei muncii in statele zonei euro.

"Rata somajului a scazut continuu de la jumatatea anului 2004 - de la 8,9% la 7,8% in luna iulie a acestui an. Numarul persoanelor fara un loc de munca s-a redus cu 1,5 milioane in aceeasi perioada", a aratat Stark.

Mediafax