In octombrie aflam soarta Electra si Hidroenergetica

Marti, 26 Iulie 2011, ora 13:46
1580 citiri
In octombrie aflam soarta Electra si Hidroenergetica

Ministerul Economiei va decide pana in luna octombrie daca va infiinta cei doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, conform NewsIn.

Infiintarea celor doua companii a fost blocata de actiunile in instanta a Fondului Proprietatea si a unor sindicate.

"In urma analizei, se va clarifica situatia juridica a companiilor si se va lua o decizie finala in privinta acestora", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Infiintarea celor doi giganti energetici fusese decisa prin HG nr. 56/20.01.2010 si H.G. nr. 357/14.04.2010, dar blocata ulterior in urma unor actiuni in instanta a Fondului Proprietatea si a unor organizatii sindicale si persoane fizice.

"In paralel, se analizeaza posibilitatea, agreata si de FMI, a reorganizarii sectorului energetic in doua companii, care sa asigure o exploatare optima din punct de vedere tehnic, bazata pe un mecanism clar de functionare, in care sa nu mai fie incluse Hidroelectrica si Nuclearelectrica", mai informeaza comunicatul.

Directorul Directiei de politici energetice din cadrul Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu, a declarat la inceputul lunii aprilie ca autoritatile cauta solutii alternative la cele doua mari companii energetice care urmau sa fie infiintate, Electra si Hidroenergetica.

Potrivit acestuia, o solutie viabila ar fi crearea a doua complexuri energetice, in cazul in care cei doi mari giganti energetici nu vor fi infiintati pana la sfarsitul acestui an.

Primul complex energetic ar urma sa fie bazat pe lignit, incluzand Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), dar si cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), ia cel de-al doilea ar viza zona de huila si ar putea fi alcatuit din Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani si termocentralele Deva si Paroseni.

"Unul din complexuri ar fi pe lignit si celalalt pe huila, ca proiect intermediar pentru crearea celor doua companii.

Ele urmeaza sa fie si prezentate Fondului Monetar International (FMI), ca solutie alternativa la cele doupa companii, dar aceasta decizie se va lua in situatia in care cele doua companii nu vor fi infiintate pana la sfarsitul anului. Este nevoie, de asemenea, si de o noua Hotarare de Guvern care sa prevada acest lucru", a declarat Alexandru Sandulescu, la acea data.

Electra SA ar fi urmat sa fie formata din complexurile energetic Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, SH Ramnicu Valcea, SH Sibiu, SH Targu Jiu, sucursale (fara personalitate juridica) din structura Hidroelectrica, filiala Hidroserv Ramnicu Valcea, din structura Hidroelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).

Hidroenergetica va fi alcatuita din Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursale din structura Termoelectrica (S.E. Paroseni si Termoserv Paroseni), sucursale din structura Hidroelectrica (SH Bistrita,SH Buzau, SH Cluj, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Oradea, SH Sebes si SH Slatina), filiale ale Hidroelectrica (Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg si Hidroserv Cluj), parte din Compania Nationala a Huilei dupa restructurare.

Termenul de punere in functiune al celor doua mari companii a fost initial anuntat pentru 1 iulie 2010. Recent, Tudor Serban, consilier personal al ministrului Economiei, Ion Ariton, declara ca este posibil ca cei doi giganti energetici sa nu mai fie infiintati, avand in vedere ca acest proiect a fost amanat de mai multe ori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#electra, #hodroenergetica, #minister economie, #energie, #producator energie, #fmi, #ariton , #stiri FMI