Imprumutul Romaniei la FMI, benefic in conditiile instabilitatii leului

Vineri, 13 Martie 2009, ora 17:01
3085 citiri
Imprumutul Romaniei la FMI, benefic in conditiile instabilitatii leului

Principalele probleme ale Romaniei sunt lipsa de incredere si instabilitatea monedei nationale, a declarat pentru NewsIn insarcinatul cu afaceri al Austriei la Bucuresti, Georg Oberreiter, aratand ca imprumutul FMI, care va impune conditii de care Romania are nevoie, va eliminia acele aspecte.

Georg Oberreiter, insarcinatul cu afaceri al Austriei la Bucuresti, cu grad de ministru plenipotentiar, a expus care este pozitia tarii sale fata de imprumutul pe care Romania il negociaza cu FMI.

Presa austriaca a scris recent ca Romania si alte tari din regiune pot aduce Austria "la faliment", avand in vedere ca filialele Bank Austria, Raiffeisen Bank si Erste Bank au probleme serioase in Europa Centrala si de Est.

"Imprumutul la FMI este o masura pozitiva si necesara. In Austria exista o mare problema de perceptie a Romaniei. Faptul ca Romania recurge la un imprumut nu trebuie intepretat negativ, asa cum scrie in presa. Este, asa cum a spus si presedintele roman, o 'centura de siguranta'. Nu este vorba de o masura luata intr-o situatie-limita. Se face o confuzie fundamentala, din cauza lipsei de intelegere tehnica a problemelor complexe implicate si, de asemena, din cauza necesitati de a 'vinde' o poveste", a explicat diplomatul austriac.

Intrebat de conditiile dure pe care le-ar putea impune FMI, Oberreiter a subliniat ca aceste conditionari sunt foarte necesare pentru Romania.

"Aveti nevoie de aceste conditionari, cu toate ca vor fi prezentate drept compromisuri, drept ceva dureros - si asa si sunt. Dar, pe de alta parte, la sfarsitul anului s-a inregistrat un derapaj si o pierdere de control asupra parametrilor principali, mai ales in ceea ce priveste deficitul. De aceea aceste conditionalitati privind imprumutul sunt bune pentru Romania, pe termen mediu", a spus Oberreriter. Insarcinatul cu afaceri al Austriei a subliniat ca prin imprumutul FMI, ingrijorarile bancilor austriece vor fi eliminate.

"Trebuie sa va spun ca bancile austriece sunt mult mai putin ingrijorate de situatia Romaniei decat multe alte banci sau analisti care nici macar nu sunt prezenti in Romania. Am vazut de curand o analiza facuta de o banca daneza, care nu are niciun fel de experienta locala. Fara sa vreau sa fiu paranoic, pot fi suspectate anumite interese in spatele unor astfel de declaratii...Bancile austriece nu sunt ingrijorate, singura lor problema este leul, iar prin astfel de masuri - precum imprumutul FMI - aceste griji dispar", a accentuat insarcinatul cu afaceri.

Intrebat de ce Romania este printre putinele tari din zona non-euro care apeleaza la fondurile de ajutorare puse la dispozitie de UE, Oberreiter a tras atentia ca este vorba despre o problema de stabilitate a monedei nationale.

"Problema este complexa, dar o sa incerc sa simplific lucrurile cat mai mult. Nu este vorba de buget, nu despre supraindatorarea societatii romane, ci despre moneda. Este o problema de refinantare si de incredere. Asa cum a spus si presedintele Traian Basescu, problema este ca sectorul privat este indatorat in moneda straina. Asta inseamna ca trebuie sa schimbi din lei in euro, acest lucru afecteaza negativ leul, iar acest efect se rasfrange din nou asupra celui care a luat credit", a spus oficialul.

"Pentru a preveni acest risc si pentru a descuraja orice speculatii in jurul leului, BNR are nevoie de fonduri suplimentare. Moneda trebuie stabilizata, asta este important pentru tara voastra, este important pentru bancile noastre", a mai adaugat acesta.

Ministrul austriac de finante Josef Proll a efectuat in februarie un turneu prin Romania, Croatia, Bulgaria si Ucraina, iar presa din Austria a comentat in ample materiale ca masurile promovate de oficialul de la Viena pentru ajutarea bancilor austrice (Bank Austria, Raiffeisen Bank si Erste Bank - n.r.) au fost intampinate cu suspiciune, retinere si dezinteres. Oberreiter a confirmat ca aceasta a fost perceptia generala.

"Da, intr-adevar asa a fost perceput, dar mesajul a fost neinteles sau judecat gresit. A fost un lucru nefericit pentru ca intreg turneul ministrului nu a vizat sa puna pe toata lumea 'in aceeasi oala' si sa declare falimentul intregii regiuni. Ideea a fost sa incurajeze constientizarea faptului ca ar fi utila o sustinere pentru sistemul bancar, sa se creeze un tampon de securitate, o umbrela", a explicat Oberreiter.

"Noi am creat o astfel de umbrela - una destul de mare chiar. Unele banci primesc acum niste fonduri pe care trebuie sa le ramburseze, sa nu uitam ca acestia nu sunt bani daruiti, ci sunt destinati intaririi bazei de capital a acestor institutii pe timp de criza. In plus, aceasta nu este o criza materiala neaparat, ci o criza de incredere, iar astfel, punand bani pe masa, se creeaza aceasta incredere", a mai spus diplomatul.

"Ideea Guvernului austriac este sa se creeze asa ceva impreuna si la nivel european pentru regiunea Europei Centrale si de Est. Initiativa incepe sa aiba tot mau multi sustinatori. Reactiile initiale de retinere de la Bruxelles sau de la Bucuresti au fost o problema de comunicare, nu de substanta", a conchis ministrul plenipotentiar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI, #Romania, #leu, #instabilitate , #stiri FMI