Ialomitianu: Am cerut FMI ca in 2011 sa ne permita un deficit bugetar mai mare

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 16:33
1191 citiri
Ialomitianu: Am cerut FMI ca in 2011 sa ne permita un deficit bugetar mai mare

Ministrul finantelor publice,Gheorghe Ialomitianu,a declarat luni ca Romania a cerut FMI ca in primele doua trimestre din 2011 sa poata avea un deficit bugetar mai mare, pentru a putea angaja cheltuieli mai extinse pentru investitii, pentru primele trei luni fiind cerut un deficit de 8 miliarde lei, informeaza NewsIn.

"Deficitul cu care s-a incheiat 2010 este de aproximativ 33 de miliarde. Am avut o tinta de 6,8% din PIB si am incheiat cu un deficit de 6,58%. Noi nu am cerut dispensa pentru deficitul bugetar, noi am cerut ca in 2011 sa ni se permita sa avem un deficit mai mare in primul trimestru si in trimestrul al doilea.

Pentru ca in perioada 2009 - 2010, deficitul pe trimestru era stabilit prin impartirea deficitului anual la patru, inseamna ca putem angaja cheltuieli mai mari in primul trimestru si in trimestrul al doilea pentru investitii, pentru ca este vorba de licitatii si ele necesita un timp.

Trebuie sa ne incadram in deficitul de 4,4% in 2011. Noi am cerut pentru primul trimestru un deficit de 8 miliarde lei, din 24 miliarde lei ", a spus Ialomitianu.

De asemenea, acesta a precizat ca a fost indeplinita conditia ca nivelul arieratelor la nivel central sa se situeze sub 250 milioane lei, urmand ca acestea sa ajunga la zero la jumatatea lui 2011.

"Noi am avut in acordul cu Fondul Monetar reducerea arieratelor si chiar sa ajungem la zero. In octombrie, am negociat cu FMI sa avem arierate la nivel central de sub 250 milioane lei, lucru pe care l-am indeplinit, s-au inregistrat arierate de 248 milioane lei.

FMI spune ca aceste arierate trebuiau sa ajunga la nivel zero. Dar, in octombrie, noi am negociat ca la jumatatea lui 2011 arieratele la nivel central sa ajunga la nivel zero. La nivel local, s-a dat ordonanta 63 privind finantele publice locale, iar aceste institutii sunt obligate sa-si achite arieratele cu prioritate", a mai precizat ministrul.

#arierate, #deficit, #reducere, #tinta, #trimestre , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO