Hossu: un nou imprumut FMI, foarte probabil, daca ramane Guvernul asta

Marti, 03 August 2010, ora 00:27
1901 citiri
Hossu: un nou imprumut FMI, foarte probabil, daca ramane Guvernul asta

"Patronatele si sindicatele au propus o serie de masuri pentru depasirea crizei, dar interesul de a fura pe ultima suta de metri tot ce se poate face ca acest guvern sa le ignore. Probabil insa ca la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie, acest guvern va cadea. Daca ramane guvernul asta, un nou imprumut de la FMI este foarte probabil", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Dinu Patriciu a declarat recent ca ar trebui sa ii trimitem acasa pe reprezentantii FMI.

Inca de anul trecut, am fost impotriva acordului cu FMI.

Desi in acordul cu FMI sunt prevazute modificari legate de Codul Muncii, flexibilitatea concedierilor si a salariilor, toate acestea nu au nimic de-a face cu echilibrul in structura bugetului.

Noi sustinem ca FMI si competentele sale erau pentru relansarea si sustinerea unui ritm de dezvoltare economica sustinuta. Conditionarile pe care ei le pun nu duc la un asemenea rezultat.

Singurele 3 exemple pozitive sunt Polonia si alte doua state, care au primit ajutoare de la FMI neconditionat.

Ce ar risca Romania daca ar proceda la fel ca Ungaria in relatia cu FMI?

Exista o mica deosebire intre guvernul Romaniei si guvernul Ungariei. Ma refer la credibilitatea celor doua.

Din acest punct de vedere, stampila acordului cu FMI da o credibilitate unui guvern care nu a demonstrat foarte mare angajament si seriozitate in indeplinirea unor promisiuni pe care si le-a asumat.

Astfel, acordul cu FMI are o parte pozitiva.

Ca si alti experti financiari, cei de la FMI au combatut asa-numita ideologie fixista a guvernului nostru, care nu are nici o justificare in niciun sistem, pastrarea cotei unice in sistemul de salarizare, care nu face decat sa ii ajute pe cei cu venituri mari.

Ideologia de cota unica care a fost benefica in 2005 nu mai este benefica in 2009-2010.

Cresterea TVA-ului nu face decat sa aiba pe de o parte un efect inflationist, pe de alta parte sa fie mult mai greu de suportat de sistemul economic si de majoritatea cetatenilor.

Are FMI o parere prea teoretica despre Romania asa cum sustine Patriciu?

Partial.

Nu cunoaste toate detaliile, de-aia se si discuta cu partenerii sociali, dar cunoaste suficient despre promisiunile neduse la implinire ale guvernantilor.

E adevarat ca in 2009-2010, FMI a avut un comportament modificat. Daca ma uit in trecut, la celelalte acorduri, in 1996-1997 sau prin 2001-2002, a fost mult mai relaxat.

Sa nu uitam ca suntem pe ultimul loc din punct de vedere al bugetului raportat la PIB.

Evident ca in acelasi timp, politica lor are o tendinta neo-liberala si mai putin cu caracter social, care trebuie sa ramana o componenta majora in structura politicilor guvernamentale.

Faptul ca noi nu incasam mult, iar guvernul nu face nimic nu inseamna ca trebuie sa culpabilizam cetateanul care are nevoie de acest ajutor social.

Cat de probabil este un nou imprumut cu FMI?

Daca ramane guvernul asta, un nou imprumut de la FMI este foarte probabil.

Probabil ca se va face undeva la sfarsitul anului acesta si, intr-o forma sau alta, efectul benefic va fi pentru 2012, ca sa poata sa scape de alegerile electorale.

In cazul in care nu vom asista la o revenire a economiei romanesti in urmatorii ani, vom putea rambursa catre FMI 5 miliarde de euro/an?

Nu, dar va fi o esalonare cu dobanzi.

FMI-ul nu are ce sa faca cu o tara, cel mult ne poate baga, cum au fost bulgarii la un moment dat, intr-o anumita politica de monitorizare, dar din punct de vedere tehnic nu au o alta solutie decat o noua esalonare.

Pe de o parte, factorul de decizie politica, si ma refer la cele 3 partide care sustin actualul guvern, si pe de alta parte, constiinta cetatenilor care vor reactiona la situatia la care ne impinge acest guvern, vor avea ca efect schimbarea guvernului.

Atat planul politic cat si cel social vor conlucra, ca pana la sfarsitul anului sa avem o noua structura guvernamentala care sa fie capabila intr-adevar de reforme pentru depasirea crizei.

Patronatele si sindicatele au propus o serie de masuri pentru depasirea crizei, dar interesul de a fura pe ultima suta de metri tot ce se poate face ca acest guvern sa le ignore.

Probabil insa ca la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie, acest guvern va cadea.

Are FMI solutia ca sa scoata Romania din criza?

Nu are solutii de a scoate Romania din criza. Asta e responsabilitatea noastra. FMI nu se substituie.

El are o singura de grija: structura bugetului de stat, care trebuie sa fie cat mai echilibrata.

Ar accepta si anumite dezechilibre cu conditia ca aceste dezechilibre sa duca la o reintregire a sistemului.

El spune urmatoarele lucruri: "propunerile tale ma satisfac si iti dau banii" sau "nu ma satisfac si nu te imprumut". Propunerile vin de la Guvern si nu de la FMI.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#alfa, #bogdan, #cartel, #fmi, #guvern, #hossu, #imprumut , #stiri FMI