Hossu: Caderea Guvernului ar putea aduce amanarea transei a treia de la FMI

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 17:02
1385 citiri
Hossu: Caderea Guvernului ar putea aduce amanarea transei a treia de la FMI

Noul guvern trebuie sa urgenteze discutiile cu sindicatele pentru un acord privind reducerea ponderii cheltuielilor salariale in PIB de la 9,2% la 8,7% in buget de stat pe 2010, care este o conditie pentru acordarea celei de-a treia transe de la FMI, a declarat marti liderul Cartel Alfa.

"Cel mai mare risc, odata cu caderea noului Guvern, este ca Romania sa nu mai primeasca in luna decembrie cea de-a treia transa din acordul cu FMI.

Exista o clauza in acordul cu Fondul care stipuleaza clar ca pana in luna decembrie trebuie sa se regaseasca in bugetul de stat pe 2010 prevederile prin care se reduc cheltuielile salariale ca pondere in PIB de la 9,2% la 8,7%.

Fondul Monetar International nu va acorda cea de-a treia transa Romaniei daca nu se respecta aceasta clauza", a afirmat presedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, pentru NewsIn.

Liderul sindical sustine ca Legea pensiilor nu reprezinta un risc pentru rupereea acordului cu FMI si adauga ca aceasta varianta, sustinuta in ultimul timp de premierul Emil Boc, reprezinta doar o dezinformare a publicului.

"Este o manipulare ceea ce incearca sa faca acum Emil Boc. Conform memorandumului (tehnic cu FMI n.r.), Legea unitara a pensiilor trebuia depusa in Parlament pana pe 31 decembrie (2009). Odata ce guvernul Boc II a demarat procesul asumarii raspunderii pe aceasta lege, proiectul legii pensiilor a intrat dezbaterea celor doua Camere ale Parlamentului, iar conditia impusa de acord este indeplinita", a explicat Hossu.

Liderul sindical a mentionat insa ca, pentru a nu exista riscul ruperii acordului cu FMI, este nevoie "urgenta" de constituirea unui nou guvern. "Exista riscul ca Legea unitara a salarizarii sa fie respinsa de Curtea Constitutionala, iar in aceasta situatia este nevoie de un nou guvern cu puteri depline pentru a da o Ordonanta de Urgenta pentru ca aceasta lege sa fie gata pana pe 31 octombrie", a subliniat presedintele Cartel Alfa.

Bogdan Hossu mai spune ca este nevoie de stabilirea intr-un timp foarte scurt a salariului minim pe 2010, pentru a se evita declansarea conflictelor sociale.

"Indiferent de ce se va intampla cu acest guvern, trebuie rezolvata urgent problema salariului minim, daca aceasta clasa politica doreste sa mentina pacea sociala. Un guvern interimar are dreptul sa dea o Hotarare de Guvern pentru stabilirea salariului minim pe 2010", a mai spus Hossu.

Mai devreme, Guvernul Boc a fost demis, in urma adoptarii motiunii de cenzura, care a fost votata de 254 de parlamentari, peste numarul minim necesar, de 236.

In urma demiterii, Guvernul se afla in imposibilitatea de a aproba proiectul Legii bugetului pe anul 2010, avand in vedere ca un Guvern interimar - statutul actual al Executivului, dupa adoptarea motiunii de cenzura - nu poate initia proiecte de lege.

Potrivit Legii finantelor publice, proiectul Legii bugetului pentru anul urmator trebuie depus in Parlament pana in data de 15 octombrie.

Legea privind organizarea si functionarea Guvernului prevede ca, "in cazul incetarii mandatului sau, in conditiile prevazute de Constitutie, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern, Guvernul continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi".

Actul normativ invocat prevede ca, in aceasta perioada, Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege. 

#acord, #cadere, #fmi, #guvern, #hossu , #stiri FMI