Guvernul vrea sa imprumute peste 8 mld euro de la CE si FMI

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 09:15
1098 citiri
Guvernul vrea sa imprumute peste 8 mld euro de la CE si FMI

Guvernul a initiat demersuri la Comisia Europeana pentru contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro la care s-ar putea adauga un imprumut cuprins intre 1 miliard si 3 miliarde euro de la FMI, au declarat surse guvernamentale.

Initial, autoritatile de la Bucuresti au cerut Comisiei Europene sa-si dea acordul pentru contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro, insa oficialii de la Bruxelles sustin ca imprumutul acordat Romaniei ar putea fi de 6 miliarde euro, plus alte 3 miliarde rezultate in urma incheierii unui acord cu FMI, au mai spus reprezentantii guvernului.

"Reprezentantii Executivului au solicitat la Bruxelles contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro, insa este posibil ca pe langa acest imprumut sa fim nevoiti sa angajam un credit si de la Fondul Monetar International (FMI) de 1-3 miliarde euro, intrucat sunt presiuni din partea Fondului in acest sens", au precizat sursele citate de NewsIn.

"Romania nu poate fi, insa, de acord cu conditiile impuse de Fond, intrucat ni s-ar impune din nou majorarea taxelor si impozitelor pentru a creste incasarile la buget. Si toate astea, dupa ce am redus deja cheltuielile cu salariile. In plus, cheltuielile de rambursare a imprumutului sunt foarte mari", au afirmat sursele.

Guvernantii sustin ca se poarta negocieri intense cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a reduce din pretentiile FMI, insa discutiile avanseaza foarte greu din cauza "relatiilor foarte bune pe care le are conducerea Fondului la Bruxelles".

Presedintele Traian Basescu a anuntase acum doua zile seara ca este unul dintre politicienii care este de parere ca Romania va avea nevoie sa angajeze credite externe "preponderent de la Uniunea Europeana, iar in urma aranjamentelor dintre Comisie si Fond, probabil in acest joc va trebui sa intre si FMI".

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, declara joi ca Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern mai ales in a doua jumatate a acestui an, valoarea acestuia depinzand de gradul de ajustare a deficitului balantei de plati.

Cum îi ajută pe copii Numberblocks să învețe matematică? 7 beneficii educaționale
Cum îi ajută pe copii Numberblocks să învețe matematică? 7 beneficii educaționale
Matematica este o provocare pentru mulți copii, dar dacă este abordată corect, poate fi subiect accesibil și captivant. Numberblocks, un serial animat creat pentru a ajuta copiii să...
Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
Covrigii sunt gustarea sau chiar o masă pe care românii o preferă zilnic, din comoditate, sărăcie sau grabă. Numărul mare de magazine unde se vând aceste produse este un răspuns la...
#comisia, #educatie, #europeana, #fmi, #guvern, #miliarde , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Fast-food, varianta nordică. Un mare lanț european de restaurante pregătește extinderea în România
  4. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  5. Dacia vrea să se bată de la egal la egal cu marii producători pe un nou segment de piață. Ce preț ar putea avea „Baby Duster” FOTO
  6. Declinul mașinilor electrice, anunțat prea devreme. Ce se întâmplă pe piața auto
  7. Dacia Sandero a devenit cea mai vândută mașină din Europa. A lăsat în urmă Tesla Model Y VIDEO
  8. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  9. Începe Rabla Plus 2024. La ce sume se ridică voucherul pentru persoane juridice
  10. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate