Guvernul ungar crede ca va ajunge la un acord cu FMI

Luni, 19 Iulie 2010, ora 14:52
1166 citiri
Guvernul ungar crede ca va ajunge la un acord cu FMI

Guvernul ungar se asteapta sa ajunga "in cele din urma" la un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si anticipeaza ca discutiile cu creditorii internationali vor fi reluate in luna septembrie, a declarat luni ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.

Oficialul a promis totodata ca Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de mai putin de 3% din PIB, limita ceruta de FMI si UE.

"Discutiile (din weekend) nu au esuat, ci am incheiat o etapa a negocierilor. Nu le place taxa asupra bancilor, dar dati-mi voie sa afirm ca trebuie sa luam aceasta masura pentru ca astfel va rezulta un nivel sustenabil al deficitului bugetar", a afirmat el.

Matolcsy a adaugat ca numai trei dintre cele 27 de state membre UE au un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

"In Ungaria vom avea in acest an un deficit de 3,8% din PIB, iar pentru anul viitor cifra va fi de sub 3% din PIB, deci vom fi in avangarda, in elita UE", a aratat ministrul ungar al Economiei.

Discutiile dintre reprezentantii FMI si UE si autoritatile ungare pentru evaluarea acordului de imprumut extern incheiat in octombrie 2008 au fost suspendate in weekend, creditorii internationali fiind nemultumiti de masurile propuse de guvernul de la Budapesta pentru scaderea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB in 2011.

Cele mai mari nemultumiri exprimate de FMI si UE s-au referit la taxa prin care Ungaria vrea sa obtina de la banci 200 miliarde forinti (peste 700 milioane euro) doar in acest an, dar si la planurile de plafonare a salariilor din sectorul public, care ar afecta si remuneratiile oficialilor bancii nationale.

Guvernul ungar a respins ideea introducerii unor noi masuri de austeritate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit bugetar nou acord fmi ungaria , #stiri FMI