Guvernul si Parlamentul, responsabile daca masurile convenite cu FMI esueaza

Vineri, 14 Mai 2010, ora 00:11
1446 citiri
Guvernul si Parlamentul, responsabile daca masurile convenite cu FMI esueaza

Seful statului a fost intrebat, joi, la Cotroceni, cine isi asuma raspunderea daca programul de masuri convenit cu FMI pentru reducerea cheltuielilor publice, anuntat de el, esueaza, presedintele nominalizand, ca raspuns, Guvernul si Parlamentul si precizand ca intre cele doua exista un parteneriat, informeaza Mediafax.

Intrebat daca in pofida acestor reduceri ale salariilor in sistemul bugetar si ale pensiilor este posibil ca peste cateva luni sa existe si o crestere a fiscalitatii, presedintele a spus ca inclusiv in scrisoarea Fondului exista o astfel de mentiune si ca aceasta este posibila.

"Daca ati vazut si in scrisoarea Fondului este o astfel de mentiune care spune daca programul nu se duce la indeplinire se recurge la masura cu care de fapt a venit Fondul la Bucuresti - crestere de fiscalitate si reducere in sectorul bugetar", a spus presedintele.

"Initial s-a discutat de crestere TVA si cota unica si reducere cu 20% a salariilor in sectorul bugetar. Aceasta a fost discutia", a adaugat presedintele. El a spus ca in conditiile in care va fi respectat programul, nu se va pune problema de crestere a TVA si a cotei unice.

"Daca programul esueaza, cu certitudine da (se va pune problema cresterii fiscalitatii, n.r.) Eu cred ca daca pierdem trenul realizarii acestui program de reducere a cheltuielilor intram intr-o spirala care este foarte rea.

De aceea apreciez ca suntem intr-un moment in care ne cam decidem soarta chiar daca nu suntem intr-o situatie extrem de dificila inca. Tara inca are finantare, este credibila pe piete si cand se duce singura fara FMI, fara sa ia bani numai de la FMI, deci inca suntem intr-o situatie in regula", a spus presedintele.

El a adaugat ca de aceea a si spus in ultima declaratie ca acest program nu este unul al Fondului ci un program stabilit cu Guvernul cu Banca Nationala si cu Presedintia, asumat ca fiind solutia corecta.

"O marire de fiscalitate fara a analiza cheltuielile din interiorul bugetului bolnav nu facea decat sa perpetueze boala si sa existinda metastazele din interiorul bugetului", a mai spus presedintele.

Intrebat cine isi asuma raspunderea in cazul in care acest program esueaza, presedintele a spus ca este vorba despre Guvern, pentru ca acesta trebuie sa puna programul in aplicare.

Intrebat daca nu isi asuma responsabilitatea si el ca sef al statului care a anuntat acest program presedintele a raspuns: "Pai trebuie sa ne uitam la atributiuni. Presedintele poate face anunturi, nu poate taia salarii". El a adaugat apoi ca raspunderea va apartine de fapt si Guvernului si Parlamentului.

"Guvern si Parlament, pentru ca este un parteneriat aici. Daca Parlamentul nu aproba legislatia de care Guvernul are nevoie pentru a pune in aplicare programul...", a completat presedintele.

Intrebat in continuare daca totusi oamenii vor crede in cifrele pe care le anunta seful statului si pe care poate le va anunta si premierul Boc si daca totusi acestea nu vor avea rezultate presedintele a raspuns reporterului: "Aveti nevoie de o banderola, jos cu s-a stabilit cine demisioneaza? Multumesc". 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#basescu, #fmi, #guvern, #masuri, #parlament , #stiri FMI