Guvernul si FMI au modificat estimarea privind cresterea economica

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 09:36
1289 citiri
Guvernul si FMI au modificat estimarea privind cresterea economica

Cresterea economica luata in calcul in proiectul de buget pentru anul viitor a fost revizuita in urcare, de la 0,5% la 1,3%, Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) convenind asupra noii estimari, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.

Produsul Intern Brut estimat in buget pentru anul viitor este de 538 miliarde lei, fata de 525,1 miliarde de lei in proiectia bugetara anterioara si in estimarile Comisiei Nationale de Prognoza, tinta de deficit bugetar fiind mentinuta la 5,9% din PIB, a precizat ministrul Finantelor.

El a aratat ca proiectul de buget pentru anul viitor ar urma sa fie aprobat de Parlament pana la 15 ianuarie, urmand ca misiunea FMI sa revina in Romania cel mai probabil dupa 20 ianuarie.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei se va contracta cu aproximativ 7% in acest an, mai putin decat era estimat, datorita cresterii cererii externe, iar in 2010 economia va avea un avans mai mare decat era prevazut, a spus joi seful misiunii (FMI), Jeffrey Franks, la finalul vizitei din Romania.

"Rezultatele macroeconomice ale Romaniei par mai bune decat la inceputul lui noiembrie, datorita unei cereri externe mai puternice. Ne asteptam acum ca in 2009 contractia economica sa fie de circa 7%, iar rezultatul din 2010 va fi unul pozitiv, respectiv o crestere de circa 1,3%", a spus Franks, intr-un comunicat al institutiei.

Pogea a mai afirmat ca Romania ar putea primi in luna februarie a treia, dar si a patra transa din imprumutul FMI.

Premierul interimar Emil Boc si ministrii s-au intalnit, miercuri, dupa sedinta de guvern, cu membrii misiunii Fondului Monetar International, la finalul discutiilor avute de expertii Fondului cu reprezentantii Ministerului Finantelor privind proiectul de buget pentru anul viitor.

Seful misiunii de evaluare a acordului incheiat de Romania cu FMI, Jeffrey Franks, a anuntat, marti, ca Fondul a ajuns la un acord cu Ministerul Finantelor Publice in ceea ce priveste principalele prevederi ale bugetului consolidat pe 2010, care prevede un deficit de 5,9% din PIB.

Potrivit lui Franks, o delegatie a FMI va reveni in Romania in ianuarie, pentru evaluarea acordului, iar Fondul va elibera transa a treia la putin timp dupa finalizarea evaluarii si aprobarea bugetului pe 2010, fiind posibila si devansarea transei a patra.

Potrivit calendarului actual, transa a patra ar urma sa ajunga in Romania in luna martie.

Intrebat daca este posibil ca transele a transele a treia si a patra sa fie eliberate simultan, Franks nu a exclus insa aceasta posibilitate.

O echipa a FMI se afla in Bucuresti, intr-o vizita de trei zile, pentru discutii tehnice in ceea ce priveste bugetul pe 2010. Discutiile, la care participa si reprezentantii Comisiei Europene, au inceput luni cu expertii Ministerului Finantelor si vizeaza pregatirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc in luna ianuarie, dupa formarea unui nou guvern.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Pana in prezent, Romania a primit primele doua transe din imprumutul de la FMI, ce insumeaza 6,9 miliarde de euro.

Transa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programata pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat, in luna noiembrie, ca intarzierea adoptarii unui buget credibil creeaza posibilitatea intarzierii urmatoarei transe de la FMI si primirea acesteia concomitent cu transa a patra, respectiv la jumatatea lunii martie a anului viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#buget, #fmi, #guvern, #proiect , #stiri FMI