Guvernul scrie FMI ca s-a incadrat in deficit si cere o noua transa

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 17:58
1352 citiri
Guvernul scrie FMI ca s-a incadrat in deficit si cere o noua transa

Guvernul a transmis Fondului Monetar International (FMI) o scrisoare in care sustine ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut, inchizand anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioane bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate, informeaza Mediafax. 

Stadiul indeplinirii conditionalitatilor fata de FMI, inaintea board-ului programat pentru sfarsitul acestei saptamani, a fost discutat, marti, la Guvern, de premierul Emil Boc cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

"Deficitul bugetar preliminat pe intregul an 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate", au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Pentru 2010 Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa-l reduca in 2011 la 4,4% din PIB. Produsul Intern Brut a fost estimat anul trecut la 511,58 miliarde de lei.

La finele anului precedent, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuia sa coboare la 1,29 milioane persoane, conform intelegerilor cu FMI.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Finantelor a declarat ca Guvernul si-a indeplinit pentru 2010 si conditia legata de stocul de arierate.

"Conform celor convenite cu FMI in scrisoarea suplimentara, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca la sfarsitul lunii noiembrie 250 milioane euro.

Guvernul si-a indeplinit aceasta tinta pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, deoarece la sfarsitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane euro", a spus Ialomitianu.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 miliarde euro.

Romania a primit pana in prezent transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de la Comisia Europeana.

Board-ul FMI, programat initial pentru mijlocul lunii decembrie, se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea urmatoarei transe din acordul cu Romania, in valoare de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#guvern, #fmi, #deficit bugetar, #transa, #imprumut , #stiri FMI