Guvernul nu va modifica legislatia creditelor populatiei

Vineri, 20 August 2010, ora 17:27
1499 citiri
Guvernul nu va modifica legislatia creditelor populatiei

Guvernul nu va modifica legislatia promovata de ANPC privind contractele de credit pentru populatie, intrucat nu incalca legislatia UE, desi s-a angajat in scrisoarea cu FMI sa revizuiasca actul normativ pentru a nu fi aplicat retroactiv, sustin surse guvernamentale.

"Angajamentul de a nu fi aplicate retroactiv prevederile din OUG 50 privind creditele consumatorilor a fost pastrat in scrisoarea de intentie negociata cu FMI, dar Guvernul nu are niciun motiv sa modifice legislatie, pentru ca nu este vorba de retroactivitate. Legislatia a primit avizul ca nu incalca nicio prevedere UE", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Potrivit acestora, bancile vor fi obligate "cu siguranta" sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele in derulare care au dobanzi variabile.

"Bancile se plang ca o sa aiba pierderi? Daca fac pierderi in Romania sa plece in alta parte", au spus sursele citate.

Bancile sunt criticate ca au transferat costurile creditelor neperformante catre clienti, fara sa restructureze in primul rand propriile activitati si sa mai acorde alte imprumuturi.

Oficiali ai Executivului au precizat, insa, ca daca ANPC va face propuneri punctuale de modificare s-ar putea decide unele schimbari, dar nu de substanta.

"Vom revizui ordonanta recenta (Ordonanta 50/2010) pentru a asigura transparenta privind ratele dobanzilor la contractele de creditare si a asigura conformitatea totala cu legislatia europeana, in special cu privire la non-retroactivitate", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.

Totusi, OUG 50/20210 urmeaza sa fie aprobata in Parlament in luna septembrie, iar cel mai probabil Guvernul va trimite doar niste opinii privind eventualele amendamente propuse de senatori sau deputati.

"Daca Executivul nu va veni cu modificari, nu cred ca o sa vedeti parlamentari care sa propuna schimbarea legislatiei in defavoarea populatiei. Este un risc de imagine, unul electoral", au adaugat sursele guvernamentale.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, joi, ca persoanele cu credite in derulare pot actiona in instanta bancile comerciale care nu opereaza modificarea dobanzilor prin trecerea la indicii de referinta sau cresc marja fixa, chiar daca ANPC a emis alte puncte de vedere, intrucat acestea nu fac parte din lege.

Oficialul BNR a confirmat ca, in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de pana la 900 de milioane de euro.

ANPC a comunicat bancilor ca ar fi de acord sa se mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile in derulare, intrucat aplicarea formulei din ordonanta ar duce la o scadere semnificativa a dobanzilor.

Practic, prin aceasta abordare, ANPC introduce doar o formula transparenta in dobanzile variabile aplicate de banci, fara sa corecteze excesele acestora prin utilizarea unor rate de referinta discretionare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anpc, #banci, #credite, #dobanzi, #legislatie , #stiri FMI