Guvernul isi va asuma in Parlament doar analiza OUG 50

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 16:04
997 citiri
Guvernul isi va asuma in Parlament doar analiza OUG 50

Guvernul isi va asuma in Parlament doar angajamentul de a analiza ordonanta privind contractele de credit ale consumatorilor, care indica modul de calcul al ratelor la creditele cu dobanzi variabile, si nu de a revizui actul, modificare care va fi operata prin traducerea in romana a scrisorii FMI, precizeaza Mediafax.

Scrisoarea suplimentara la acordul cu Fondul Monetar International, redactata in limba engleza, prevede angajamentul Guvernului de a revizui ordonanta privind conctractele de credit ale consumatorilor, astfel incat sa fie asigurata legislatia europeana, in special in ceea ce priveste non-retroactivitatea.

Surse guvernamentale au declarat insa agentiei MEDIAFAX ca traducerea oficiala in limba romana a scrisorii FMI va fi transmisa Parlamentului intr-o forma in care Guvernul isi asuma doar analizarea acestei ordonante si nu in mod obligatoriu revizuirea actului normativ.

"Traducerea oficiala in limba romana a scrisorii va stipula doar ca Guvernul va analiza aceasta ordonanta, nu ca o va revizui obligatoriu", au aratat sursele.

Senatul a aprobat, miercuri, fara niciun amendament, legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populatiei, decizia fiind luata cu 66 de voturi pentru si o abtinere. Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declansat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atat din cauza nemultumirilor bancherilor si clientilor, cat si a anumitor puncte neclare din legislatie.

Una dintre problemele ridicate insistent de bancheri o reprezinta modul de calcul a ratelor la creditele cu dobanzi variabile, care potrivit OUG 50 trebuie sa aiba ca referinta exclusiv indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adauga o rata fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, bancile pot sa mentina actualele rate la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii.

Bancherii sustin ca, in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de pana la 900 de milioane de euro.

Surse bancare au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX ca fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a promis bancherilor, vineri - ultima zi de mandat, ca OUG 50 privind contractele de credit ale consumatorilor va fi modificata, cel putin in ceea ce priveste calculul dobanzilor la creditele cu rate variabile.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#50, #analiza, #asumare, #credite, #guvern, #oug , #stiri FMI