Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul irlandez a prezentat cel mai auster buget din istorie

Guvernul irlandez a prezentat cel mai auster buget din istorie

Guvernul irlandez a prezentat detaliile celui mai auster buget din istoria recenta a statului, care vizeaza reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe de sase miliarde de euro in 2011, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

Ministrul de Finante, Brian Lenihan, a prezentat parlamentarilor detalii legate de masurile de austeritate care vor fi introduse anul viitor. Acestea includ reducerea alocatiilor pentru copii si a pensiilor din sectorul public.

Masurile sunt esentiale pentru a preveni acutizarea crizei prin care trece Irlanda si pentru ca statul sa primeasca asistenta financiara de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI).

Bugetul urmeaza a fi aprobat de Parlament in mai multe sedinte.

Lenihan a mentinut, insa, proiectia de crestere economica a guvernului pentru anul viitor, de 1,7%, considerata de unii economisti si de Comisia Europeana (CE) ca fiind prea optimista. Guvernul estimeaza, de asemenea, ca economia va avansa cu 3,2% in 2012 si cu 3% in 2013. CE anticipeaza o crestere a economiei de 0,9% in 2011.

Boardul FMI se ve reuni vineri pentru a discuta un imprumut de 22,5 miliarde de euro pentru Irlanda. Creditul face parte dintr-un pachet de ajutor extern UE/FMI de 85 de miliarde de euro. Directorul general al institutiei financiare internationale va prezida reuniunea.

"Apreciem aprobarea bugetului pe 2011 de catre Parlament. Aceasta reprezinta un semn clar al angajamentului puternic al Irlandei pentru depasirea dificultatilor", a afirmat un purtator de cuvant al FMI.

Caderea pietei imobiliare a transformat Irlanda dintr-una dintre cele mai dinamice economii europene intr-un stat care a fost nevoit sa ceara ajutor extern pentru acoperirea costurilor finantarii si sprijinirea sistemului bancar.

Partidele din opozitie acuza guvernul ca a gestionat incorect economia si ca a sacrificat suveranitatea Irlandei.

"Acest buget este bugetul unui guvern marioneta, care face ceea ce i-a fost dictat sa faca de catre FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana", a spus Michael Noonan, purtator de cuvant al partidului Fine Gael.

Premierul a promis alegeri anticipate dupa ce bugetul va fi adoptat de catre Parlament, alegeri pe care probabil le va pierde.

Bugetul pentru 2011 este cel mai sever dintr-un plan de austeritate de patru ani prin care se vizeaza economisirea a 15 miliarde de euro, suma echivalenta cu aproape 10% din Produsul Intern Brut anual, pentru reducerea celui mai mare deficit din regiune. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 962 ori
Citeste mai multe despreguvern irlanda buget masuri austeritate taxe