Guvernul bulgar estimeaza ca avansul economic a incetinit de la 3,5% la 0,5%

Luni, 11 Mai 2009, ora 10:13
1043 citiri
Guvernul bulgar estimeaza ca avansul economic a incetinit de la 3,5% la 0,5%

Guvernul bulgar anticipeaza ca dezvoltarea economica din Bulgaria a incetinit la 0,5% in primele trei luni, de la 3,5% in al patrulea trimestru al anului trecut, a declarat ministrul Economiei, Petar Dimitrov, citat de Reuters.

"Estimarea pentru primul trimestru indica o scadere (a ritmului de crestete economica - n.r.) de trei puncte procentuale, comparativ cu cele trei luni anterioare,precizeaza Mediafax.

Evolutia reflecta reducerea activitatii din industrie", a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului bulgar al Economiei, citandu-l pe Dimitrov.

Economia Bulgariei a crescut cu 3,5% in ultimul trimestru al anului trecut si cu 6% in 2008.

Biroul de Statistica va publica estimarile oficiale privind evolutia economiei din perioada ianuarie - martie pe 15 mai.

Criza economica globala a afectat puternic Bulgaria si alte state est-europene, in conditiile in care investitorii straini au parasit economiile emergente, iar principala piata pentru exporturile regiunii, zona euro, a intrat in recesiune.

Productia industriala a scazut cu 17,7%
in februarie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, deoarece multe companii si-au stopat activitatea din cauza cererii scazute.

Cele mai afectate ramuri industriale au fost industria metalelor si a produselor chimice.

Reduceri semnificative ale productiei au fost inregistrate si in sectorul textilelor sau al constructiilor.

Dimitrov considera ca primul trimestru a fost cea mai dificila perioada si se asteapta ca revenirea activitatii din constructii si o recolta buna in aceasta vara sa tempereze problemele economice.

El nu a precizat vreo estimare pentru evolutia economiei pe ansamblul acestui an.

Banca Centrala se asteapta la o evolutie a economiei in 2009 cuprinsa intre o scadere de 2% si o crestere de 0,6%, care va reflecta reducerea cererii, atat pe plan intern, cat si extern.

Fondul Monetar International
(FMI) estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) se va comprima cu 3,5% in acest an.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#crestere economica, #economie, #investitori straini, #criza economica, #recesiune, #zona euro , #stiri FMI