Guvernul ar putea reduce investitiile, ca sa respecte tintele impuse de FMI

Vineri, 01 Mai 2009, ora 09:01
1569 citiri
Guvernul ar putea reduce investitiile, ca sa respecte tintele impuse de FMI

Chiar si investitii considerate vitale pentru eforturile de redresare economica ar putea fi reduse in 2009, daca perspectivele se inrautatesc si mai mult si ameninta tintele bugetare convenite cu FMI, a spus joi Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru Reuters.

"Exista marja pentru ajustare intr-un domeniu in care e usor, dar nu e sanatos economic: reducerea unora dintre cheltuielile de capital.", a declarat Gherghina, intr-un interviu acordat Reuters, precizeaza NewsIn

Dupa rectificarea bugetara de la jumatatea lui aprilie, guvernul a redus usor cheltuielile pentru investitii la 38 miliarde lei (9 miliarde euro) in acest an, sau aproximativ 7% din produsul intern brut (PIB), nivelul fiind mentinut ridicat pentru a compensa scaderea investitiilor private.

Acest pachet de investitii este, de altfel, masura anti-criza cheie a guvernului Boc, chiar daca nu este clar, inca, spre ce proiecte vor fi dirijati banii.

"In pofida crizei, le-am mentinut la un nivel ridicat, pentru a compensa lipsa de investitii din sectorul privat si a stimula relansarea cresterii economice. Dar, daca nu vom avea alta optiune, acesta este primul segment in care am putea actiona", a adaugat Gherghina.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Romania a reusit sa respecte prima tinta bugetara trimestriala fixata de FMI, in cadrul acordului de finantare de 20 de miliarde euro intre Romania si finantatorii internationali, diferenta intre cheltuieli si venituri fiind de 7,925 miliarde lei dupa primele trei luni.

Insa in conditiile adancirii crizei mondiale, veniturile din impozite ar putea scadea, pe masura ce se diminueaza activitatea si cererea.

O misiune a FMI va vizita Bucurestiul in iulie, pentru a evalua respectarea tintelor de deficit bugetar fixate Romaniei, iar daca acestea nu sunt indeplinite, guvernul PD-L - PSD va trebui sa isi revizuiasca planurile bugetare, comenteaza Reuters.

"Este posibil sa fie nevoie sa vedem ce putem face si pe partea de venituri. Toate taxele posibile pot fi analizate. Speram sa nu fie cazul", a spus Gherghina, precizand ca nu exista planuri concrete in acest moment.

Reuters aminteste ca Romania are cele mai mici venituri bugetare ca pondere in PIB dintre tarile membre ale UE si, cu cota unica de 16%, are si unul dintre cele mai scazute niveluri de impozitare din Europa.

"In urmatorii 5-10 ani va trebui sa gasim o cale sa aducem veniturile la cel putin 40% ca pondere in PIB. Orice majorare de impozit este posibila, dar in prezent nu este luata in considerare nicio astfel de masura", a precizat Gherghina.

In legatura cu contractia economica din acest an, secretarul de stat din Finante a mentionat, in interviul acordat Reuters, ca guvernul spera ca s-a atins cea mai mare scadere in primul trimestru al acestui an.

"Cel putin, speram ca economia nu va scadea si mai mult", a spus el, mentionand ca ministerul nu are destule date pentru a estima PIB-ul din primul trimestru.

Institutul National de Statistica (INS) va publica primele date privind PIB-ul Romaniei din primul trimestru la jumatatea lui mai. Gherghina a mai spus ca banii obtinuti de la FMI si UE vor contribui la sustinerea pietelor si vor aduce lichiditate intr-o economie afectata de probleme, ceea ce ar putea ajuta la reluarea creditarii. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#guvern, #investitii, #fmi, #buget, #tinte , #stiri FMI