Guvernul ar putea ingheta angajarile in posturi publice

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 18:19
2491 citiri
Guvernul ar putea ingheta angajarile in posturi publice

Ordonanta de Urgenta ce introduce normele de aplicare a Legii unitare a salarizarii cuprinde o serie de articole din Ordonanta 34/2009, ce vizeaza inghetarea angajarilor in companiile publice si reducerea semnificativa a angajarilor in sistemul bugetar, pentru incadrarea in tintele convenite cu FMI, precizeaza NewsIn.

"Ultima forma a proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru implementarea Legii unitare a salarizarii elaborat de Ministerul Muncii prevede includerea in textul actului normativ a articolelor 21, 22, 24 si 26 din ordonanta de urgenta 34/2009 privind reducerea unor cheltuieli din sistemul public si specifica faptul ca aceste articole vor fi in vigoare pana la sfarsitul anului 2011", a declarat luni, pentru NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu.

"Am ales sa mergem pe varianta inghetarii angajarilor in companiille de stat si a reducerii semnificative a angajarilor in tot sistemul public, pentru a nu mai da afara personalul bugetar. Mergem pe reducerea naturala a numarului angajatilor de la stat, astfel incat sa ne incadram in tintele de cheltuieli convenite cu FMI in 2010 si 2011", a precizat Mocanu. 

Articolul 21 din ordonanta 34/2009 prevede ca "se suspenda ocuparea prin concurs a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice a caror finantare se asigura integral de la bugetul de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale, precum si din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale sau a companiilor finantate integral din venituri proprii".

Totodata, actul normativ ce urmeaza a fi analizat luni in Guvern prevede ca, pana la sfasitul anului viitor, ordonatorii principali de credite "pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta in 2010, dar numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget".

Companiile de stat nu vor mai putea achizitiona masini pana la sfarsitul anului viitor, iar deducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) din investitii va fi virata direct catre bugetul de stat la sfasitul incheierii exercitiului financiar.

Articolul 24 al ordonantei aprobate de cabinetul Boc in luna aprilie a anului trecut prevede ca autoritatilor si institutiilor publice li se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica si obiecte de inventar de natura acestora, "in scopul dotarii spatiilor cu destinatia de birou".

Fac exceptie de la prevederile enumerate mai sus autoritatile si institutiile publice nou-infiintate dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, "numai in primul an de functionare, daca acestea nu provin din restructurarea si/sau reorganizarea altor institutii publice, deja existente".

Totodata, in articolul 26 al ordonantei aprobate anul trecut se specifica faptul ca TVA "dedusa pentru realizarea obiectivelor proprii de investitii finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, in cursul anului fiscal, se utilizeaza pentru plati aferente aceluiasi obiectiv de investitii".

Sindicalistii prezenti la intalnirea de luni cu reprezentantii Ministerului Muncii au declarat pentru NewsIn ca cele patru articole au fost introduse in proiectul de ordonanta de urgenta pentru aplicarea Legii unitare a salarizarii, in conditiile in care s-a renuntat la ideea suspendarii contractelor colective de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#guvern, #angajari, #companii, #tinte, #fmi, #acord , #stiri FMI