Guvernul a promis FMI sa readuca arieratele

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 09:38
1370 citiri
Guvernul a promis FMI sa readuca arieratele

Autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa readuca nivelul arieratelor la nivelul de la finalul anului trecut pana la finalul lunii septembrie, arata documentul publicat de FMI.

"Criteriile de performanta stabilite in privinta modificarii arieratelor la platile guvernului au ca scop sa nu mai permita acumularea de noi arierate si sa fie eliminate in perioada programului. In caz de nevoie, guvernul va lua masuri de corectare pentru a acumula acumularea de noi arierate la plati", se spune in scrisoarea de intentie, publicata miercuri noapte de FMI.

Astfel, FMI a impus Romaniei sa readuca pana la finalul lui septembrie arieratele la nivelul din decembrie 2008, de 1,06 miliarde lei, dupa ce tinta de la jumatatea anului a fost ratata.

Astfel, arieratele erau in iunie 2009 cu 490 milioane lei decat la finalul anului trecut, obiectivul fiind sa ramana la fel.

In noua varianta a acordului, arieratele ar fi trebuit, astfel, sa scada cu 490 milioane lei in intervalul 30 iunie - 30 septembrie.

Pentru finalul acestui an, tinta este de a reduce arieratele cu 150 milioane lei fata de soldul de la finalul anului trecut, urmand ca, pana in decembrie 2010, cea mai mare parte a arieratelor sa fie eliminata - cu 910 milioane lei, din soldul de referinta, de 1,06 miliarde lei.

Arieratele sunt definite, dupa standardul european ESA 95 privind cheltuielile publice, ca fiind platile intarziate cu peste 90 de zile fata de scadenta.

Guvernul nu a facut inca public nivelul arieratelor de la finalul trimestrului al treilea, datele centralizate integral la cateva saptamani dupa finalul lunii.

Autoriatile romane s-au mai angajat sa nu acumuleze arierate externe in perioada programului cu FMI.

Arieratele externe sunt platile la extern intarziate cu peste 7 zile fata de scadenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#arierate, # plati, # cheltuieli, # nivel, # fmi , #stiri FMI