Guvernul a cerut FMI sa accepte un deficit bugetar de 7,8% din PIB

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 23:36
1209 citiri
Guvernul a cerut FMI sa accepte un deficit bugetar de 7,8% din PIB

Guvernul a solicitat FMI, in discutia de joi seara, sa accepte un deficit bugetar de 7,8% din PIB in 2009, cu 0,5 puncte procentuale peste tinta agreata in luna august, iar institutia financiara "este foarte probabil sa accepte" aceasta depasire, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

"Este foarte probabil ca Fondul Monetar International sa accepte un deficit de 7,8% din PIB. Ar putea fi 7,7-7,9%. Expertii inca discuta, pentru a vedea de unde se poate taia pe zona de cheltuieli, astfel incat deficitul sa fie cat mai aproape de 7,3% din PIB", au aratat sursele citate, care au participat la discutia de joi dintre reprezentantii Guvernului si cei ai FMI.

Potrivit acestora, varianta unei depasiri a deficitului bugetar cu 0,5 puncte procentuale a fost luata in calcul inca de la amanarea de catre Curtea Constitutionala a deciziei privind proiectul de lege privind reorganizarea autoritatilor guvernamentale, act normativ care introduce si concediul neplatit de zece zile in sectorul bugetar.

"Acum, dupa decizia Curtii, problema este in continuare neclara, deoarece nu pot fi acordate decat maximum patru zile de concediu neplatit pe luna, respectiv cel mult opt zile pana la sfarsitul anului. Din aceasta cauza s-a vorbit despre depasirea deficitului, tinta exacta urmand sa fie stabilita.

Oficialii FMI au spus ca ar putea accepta aceasta abatere, dat fiind contextul economic, dar au cerut sa se inceapa reducerea cheltuielilor macar in zona agentiilor guvernamentale", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Guvernul si Fondul Monetar International au convenit, in luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand-by, in luna martie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

# deficit de 7, #8% din PIB, #deficit, #pib , #stiri FMI