Guvernul a cerut FMI sa accepte majorarea deficitului pana la 7,8% din PIB

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 09:33
1102 citiri
Guvernul a cerut FMI sa accepte majorarea deficitului pana la 7,8% din PIB

Guvernul a solicitat FMI, in discutia de joi seara, sa accepte un deficit bugetar de 7,8% din PIB in 2009, cu 0,5 puncte procentuale peste tinta agreata in luna august, iar institutia financiara "este foarte probabil sa accepte" aceasta depasire, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale.

"Este foarte probabil ca Fondul Monetar International sa accepte un deficit de 7,8% din PIB. Ar putea fi 7,7-7,9%. Expertii inca discuta, pentru a vedea de unde se poate taia pe zona de cheltuieli, astfel incat deficitul sa fie cat mai aproape de 7,3% din PIB", au aratat sursele citate, care au participat la discutia de joi dintre reprezentantii Guvernului si cei ai FMI.

Potrivit acestora, varianta unei depasiri a deficitului bugetar cu 0,5 puncte procentuale a fost luata in calcul inca de la amanarea de catre Curtea Constitutionala a deciziei privind proiectul de lege privind reorganizarea autoritatilor guvernamentale, act normativ care introduce si concediul neplatit de zece zile in sectorul bugetar.

"Acum, dupa decizia Curtii, problema este in continuare neclara, deoarece nu pot fi acordate decat maximum patru zile de concediu neplatit pe luna, respectiv cel mult opt zile pana la sfarsitul anului. Din aceasta cauza s-a vorbit despre depasirea deficitului, tinta exacta urmand sa fie stabilita.

Oficialii FMI au spus ca ar putea accepta aceasta abatere, dat fiind contextul economic, dar au cerut sa se inceapa reducerea cheltuielilor macar in zona agentiilor guvernamentale", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Guvernul si Fondul Monetar International au convenit, in luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB in acest an, fata de tinta de 4,6% stabilita la momentul incheierii acordului stand-by, in luna martie.

Posibilitatea depasirii tintei de deficit bugetar pe 2009 a fost anuntata, joi, de catre ministrul interimar al Muncii si cel al Finantelor, in contextul discutiilor cu FMI.

Ministrul interimar al Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca tinta de deficit bugetar pentru 2009, de 7,3% din PIB, va fi sigur depasita, deoarece masurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare putea fi aplicate de Guvern daca decizia Curtii Constitutionale privind legile asumate era luata mai devreme.

El s-a referit in principal la proiectul legii de reorganizare a agentiilor guvernamentale, care ar fi permis Guvernului sa obtina resurse importante prin transferul la bugetul de stat a veniturilor acestor institutii, aratand ca, desi Curtea Constitutionala a adoptat o decizie favorabila, Executivul nu mai are timp pentru a adopta actele normative pentru restructurarea fiecarei agentii.

Seitan a aratat ca Romania s-ar fi incadrat intr-un deficit de 7,3% din PIB in acest an daca legile de reducere a cheltuielilor ar fi fost aprobate in trimestrul III, astfel incat sa poata fi aplicate incepand cu trimestrul IV.

Intrebat de presa daca, in aceste conditii, tinta de deficit bugetar convenita cu FMI pentru acest an la 7,3% din PIB va fi depasita, ministrul a raspuns: "In mod sigur".

Solicitat ulterior de jurnalisti sa comenteze afirmatiile lui Seitan, ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca tinta de deficit bugetar va fi depasita daca masurile pentru reducerea cheltuielilor nu vor putea fi aplicate.

"Preocuparea Guvernului este sa ne incadram in tinta de deficit si luam in acest sens toate masurile, iar daca va fi o mica depasire, sa nu fie din cauza Guvernului, ci din cauza amanarii actelor normative. Speram ca depasirea sa nu fie prea mare", a spus Pogea.

Bugetul general consolidat a inregistrat dupa primele noua luni un deficit de 25,56 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB, in conditiile unor venituri de 115,77 miliarde lei, 23,3% din PIB, si a unor cheltuieli totale de 141,33 miliarde lei, respectiv 28,4% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#deficit, #fmi, #guvern, #pib , #stiri FMI