Grecii, amenintati de noi masuri de austeritate

Luni, 23 Mai 2011, ora 13:13
1213 citiri
Grecii, amenintati de noi masuri de austeritate

Premierul grec Giorgios Papandreou urmeaza sa discute luni un nou val de masuri nepopulare de austeritate cu cabinetul sau, intr-un efort de a reduce deficitul bugetar al tarii, transmite NewsIn.

Grecia dispune de suficiente fonduri pentru a impiedica falimentul pana la mijlocul lunii iulie si este imperativ sa convinga creditorii straini sa aprobe deblocarea luna viitoare a celei de a cincea transe a imprumutului contractat.

Inspectorii FMI, Bancii Centrale Europene (BCE) si Comisiei Europene au cerut tarii sa accelereze reformele care vor deschide calea pentru noua transa, in valoare de 12 miliarde de euro.

Papandreou si-a luat angajamentul sa accelereze reformele si sa implementeze un nou val de masuri de austeritate prevazute in programul fiscal al tarii. Aceste masuri vor include cresterea taxelor, reducerea cheltuielilor in sectorul public si privatizari.

De asemenea, Atena ia in considerare posibilitatea de a concedia bugetari si sa reduca si mai mult salariile angajatilor din sectorul de stat.

"Programul va include schimbari structurale importante si va garanta iesirea noastra din criza", a declarat premierul intr-un interviu.

Cabinetul va discuta luni planul, iar premierul urmeaza sa se consulte marti cu liderii formatiunilor de opozitie. Intalnirile cu inspectorii UE-FMI vor fi reluate spre sfarsitul saptamanii, dupa ce proiectul va fi prezentat Parlamentului.

Desi a primit un imprumut de urgenta de 110 miliarde de euro anul trecut, din partea UE si FMI, Grecia se afla din nou in pragul insolventei, in conditiile in care eforturile de a respecta obiectivele sunt afectate de recesiunea profunda si de veniturile scazute.

#masura austeritate, #grecia, #efecte criza , #stiri FMI