Grecia trebuie sa evite restructurarea datoriilor de stat

Luni, 23 Mai 2011, ora 09:50
1375 citiri
Grecia trebuie sa evite restructurarea datoriilor de stat

Premierul Greciei si reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) sustin ca statul elen trebuie sa evite restructurarea datoriilor de stat si sa continue masurile de reducere a deficitului bugetar si programul de privatizare pentru a depasi criza, transmite Reuters.

Papandreou trebuie sa prezinte in cateva zile un plan fiscal suficient de credibil pentru a determina Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sa continue sa finanteze tara.

Majoritatea populatiei respinge insa noi masuri de austeritate, potrivit rezultatelor unui sondaj, publicate sambata. Acelasi sondaj arata ca socialistii aflati la putere au inceput sa piarda teren in fata conservatorilor din opozitie pentru prima data de la victoria in alegerile din 2009.

"Restructurarea datoriilor nu intra in discutie", a declarat Papandreou intr-un interviu publicat in editia de vineri a ziarului Ethnos.

Grecia a incheiat cu circa un na in urma un acord pe trei ani cu FMI si UE pentru un imprumut extern de urgenta de 110 miliarde euro.

Tara se confrunta insa in continuare cu venituri reduse la buget si o recesiune profunda, alimentand speculatiile ca guvernul ar putea fi nevoit sa restructureze datoriile pentru a iesi din criza fiscala care a declansat o criza la nivelul zonei euro.

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat marti ca Grecia ar putea fi nevoita sa se indrepte catre o "restructurare delicata" a datoriilor.

BCE se opune insa vehement unui astfel de scenariu, din cauza temerilor ca ar destabiliza moneda euro.

Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernator al BCE, a declarat pentru ziarul elen To Vima ca singura optiune a Greciei este de a continua programul fiscal.

"Pentru BCE, directia este una si este clara: trebuie sa implementati angajamentele pe care vi le-ati asumat", a aratat el.

Intr-un interviu acordat ziarului elen Kathimerini, alt membru al consiliului BCE, Juergen Stark, a afirmat ca orice restructurare a datoriilor ar impiedica tara sa revina pe pietele de obligatiuni si ar submina reformele.

Fitch a avertizat vineri ca orice restructurare a datoriilor Greciei ar fi considerata un default de stat (incapacitate de plata), exact scenariul pe care membrii zonei euro incearca sa-l evite. Fitch este cea de-a doua mare agentie de rating care a lansat astfel de avertismente.

Printre masurile de austeritate luate in calcul de guvrnul elen se numara noi reduceri, mai abrupte, ale salariilor din sectorul public, dar si noi majorari de taxe pe o serie de produse si profesii, potrivit presei locale.

Noul program pregatit de autoritati ar putea include eliminarea bonusurilor catre functionarii publici si angajatii din companiile de stat, potrivit ziarelor Ta Nea si Isotimia.

Guvernul ar putea, de asemenea, sa reduca sau sa elimine pragurile de netaxare a proprietatilor imobiliare si a activitatilor independente, sa creasca taxele de consum pe bauturi racoritoare si anumite tipuri de carburanti, sau sa transfere anumite categorii de produse catre o marja mai ridicata de TVA, scriu alte publicatii elene.

Panandreou a promis sambata ca va lua orice masura necesara pentru a obtine finantare externa pentru Grecia.

#grecia, #restructurare datorii, #grecia datorii, #masuri austeritate grecia , #stiri FMI