Grecia taie in carne vie. S-a aprobat planul de austeritate de 6,6 miliarde de euro

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 11:16
1876 citiri
Grecia taie in carne vie. S-a aprobat planul de austeritate de 6,6 miliarde de euro

Guvernul grec a aprobat un pachet de masuri de austeritate de 6,6 miliarde de euro (8,8 miliarde de dolari) cu scopul obtinerii celui de-al doilea imprumut din partea Uniunii Europene.

Pasii prevazuti in planul de austeritate, explicati de prim-ministrul George Papandreou, vor duce deficitul bugetar in 2012 la echivalentul a 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB), relateaza Bloomberg.

Acest lucru inseamna ca statul elen tot nu va reusi sa atinga tinta de 6,5% impusa de UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE), care formeaza organismul cunoscut sub numele de "troika".

Inspectorii troika au fost de acord cu bugetul propus pentru 2012.

Euro a scazut la cel mai jos nivel din ultimele opt luni fata de dolar, inainte de intalnirea ministrilor de finante europeni care va avea loc in cursul zilei de azi.

Scopul intalnirii este gasirea de noi masuri pentru cresterea economica a zonei euro, insa acestia vor vorbi si despre riscul intrarii Greciei in incapacitate de plata.

Membrii Troika l-au presat pe Papandreou sa taie tot mai mult din cheltuieli, in contextul in care recesiunea prin care statul trece de trei ani a micsorat tot mai mult veniturile necesare acoperirii gaurilor fiscale.

Deciziile importante care trebuie sa fie luate la nivel european depind, in primul rand, de noi", le-a spus Papandreou ministrilor noaptea trecuta. "Trebuie sa ne aratam dedicarea in atingerea acestor teluri".

#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #criza grecia, #masura austeritate, #plan austeritate , #stiri FMI