Grecia se pregateste de electrosocuri, Europa de o mare inflatie

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 18:16
1822 citiri
Grecia se pregateste de electrosocuri, Europa de o mare inflatie

Am intrat si in luna octombrie. Se apropie momentul in care Grecia ar putea inceta platile externe si interne, adica sistarea platilor catre creditorii sai externi si, totodata, sistarea platilor catre furnizorii interni, precum si a salariilor bugetarilor si a pensiilor. Cum liderii greci si cei europeni refuza in continuare, dogmatic, alternativa iesirii Greciei din zona euro, FMI, Banca Centrala Europeana (BCE) si G-20 au reluat discutiile privind un "mare plan de salvare".

Grecia are sanse infime de a fi salvata in interiorul zonei euro, iar moneda comuna europeana risca sa intre in vrie, daca politicienii europeni se vor incapatana, in continuare, sa refuze evidenta.

Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos, declara aproape zilnic ca "Grecia va face orice sacrificiu necesar" pentru a-si mentine pozitia de membra a euro-zonei. Grecii insisi sunt fundamental contradictorii, ceea ce-i face dificil de "salvat": doua treimi din populatie doreste mentinerea tarii in euro-zona, dar 90% resping violent idea unor sacrificii suplimentare.

"Marele plan de salvare" schitat de FMI, BCE si G-20, dupa (re)consultarea "pacientului" grec, prevede reducerea (probabila) cu 50% a datoriilor Greciei fata de creditorii privati occidentali, "extinderea" Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) de la 440 la 2000 de miliarde de euro si "recapitalizarea" principalelor bancii din Franta si Germania aflate in dificultate ca urmare a "expunerii" mari fata de Grecia.

BCE nu are precedent in istoria monetara si fiscala a omenirii. Este o banca de emisie centrala fara tara. UE nu este un stat, nici macar o confederatie, dar s-a dotat cu o astfel de banca. Politicienii europeni nu au reusit sa-si convinga popoarele de necesitatea fuzionarii intr-un singur stat, asa ca au luat-o inainte cu moneda unica si banca de emisie centrala.

Nefiind banca unui stat, BCE nu dispune de parghii administrative de recapitalizare cu bani deja emisi. Doreste, in schimb, sa obtina dreptul de a emite si vinde obligatiuni, controversatele "eurobonduri".

Citeste continuarea pe ziare.com

#criza grecia, #faliment grecia, #inflatie europa, #salvare grecia, #zona euro , #stiri FMI