Grecia: Planul de austeritate a fost aplicat cu succes

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 01:27
1604 citiri
Grecia: Planul de austeritate a fost aplicat cu succes

Masurile de austeritate menite sa scoata Grecia din criza financiara au fost aplicate conform cerintelor, iar "planul se afla pe drumul cel bun", conform declaratiilor facute joi de oficialii UE, BCE si FMI, informeaza Boursorama, potrivit Newsin.

Expertii Uniunii Europene, ai Bancii Centrale Europene (BCE) si cei ai Fondului Monetar International (FMI) au constatat "o evolutie bugetara pozitiva"a Greciei, conform comunicatului comun de presa, citat de Boursorama.

Reforma sistemului de pensii, adoptata de guvernul socialist grec, "se afla pe drumul cel bun, si s-a ajuns la un acord in cazul majoritatii parametrilor-cheie", au precizat expertii europeni.

Seful grupului de experti ai FMI, Poul Thomsen, a precizat ca "este mai optimist in ceea ce priveste cresterea economica a Greciei", chiar daca "este prea devreme pentru cifre concrete".

Momentan, analistii estimeaza o scadere a economiei grecesti de 4% pentru 2010. Pe de alta parte, Thomsen a declarat ca inflatia, care a inregistrat o rata anuala de 5,4% in luna mai, "este prea ridicata", cu o evolutiesub estimarile initiale din planul de salvare convenit de guvernul de la Atena cu UE si FMI.

In ceea ce priveste finantele publice, seful misiunii FMI in Grecia a indicat ca urmatoarea evaluare, programata pentru sfarsitul lui iulie, se va concentra pe bugetele locale, unde erorile de management reprezinta principala problema, conform analisilor greci.

Totodata, Klaus Masuch, reprezentantul BCE in Grecia, a declarat ca grecii "au trecut printr-un moment dificil", subliniind totodata ca actualul guvern "nu este responsabil" de aceasta situatie, cauzata de "ani intregi de politici eronate". 

#grecia, #masuri, #austeritate, #succes, #fmi , #stiri FMI