Grecia nu negociaza restructurarea datoriilor

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 23:59
1314 citiri
Grecia nu negociaza restructurarea datoriilor

Grecia nu negociaza cu creditorii restructurarea datoriilor si va depasi criza, ajutata si de sapte miliarde de euro care vor fi obtinuti pana in 2013 din privatizari, a declarat, marti, ministrul de Finante George Papaconstantinou, potrivit Mediafax. 

Statul elen aplica masuri drastice de austeritate pentur a respecta termenii programului de sprijin financiar in valoare de 110 miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeana si FMI.

"Nu au loc astfel de discutii", a afirmat Papaconstantinou, dezmintind astfel informatiile ca Grecia negociaza cu bancile comerciale reesalonarea datoriilor.

In opinia sa, reesalonarea nu ar ajuta economia si bancile din Grecia, cetatenii eleni sau problema europeana.

Papaconstantinou a aratat ca Grecia face progrese substantiale in reducerea deficitului bugetar si aplicarea masurilor nepopulare, astfel incat sa isi asigure deblocarea unei noi transe de finantare de 15 miliarde de euro, in martie.

Masurile de reforma includ masuri de combatere evaziunii fiscale, liberalizarea pietei muncii si privatizarea unor active de stat.

Pentru acest an, Papaconstantinou anticipeaza venituri de un miliard de euro din privatizari si alte sase miliarde de euro in perioada 2012-2013.

Intre aceste active se numara aeroporturi, companii de utilitati, proprietati imobiliare, iar statul urmeaza sa vanda si numeroase licente pentru jocuri de noroc.

Economia Greciei se afla in cea mai grava recesiune din ultimii 17 ani, iar pentru 2011 este anticipat un declin al PIB de 3%, urmand ca in 2012 sa aiba loc o revenire la crestere.

Grecia a redus anul trecut deficitul bugetar la 9,4%, tinta pentru acest an fiind de 7,4%. Datoriile totale vor urca insa de la 142,5% din PIB la 152,6%. 

#grecia, #datorii, #masuri de austeritate , #stiri FMI