Grecia, izgonita din zona euro?

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 21:05
1927 citiri
Grecia, izgonita din zona euro?

Nemultumirea provocata de incapacitatea Greciei de a respecta tintele fiscale, conditii pentru ajutorul financiar international, se apropie de un punct exploziv in Germania si Olanda, politicieni de prim rang vorbind deschis despre o posibila iesire a statului elen din zona euro, potrivit Mediafax.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi in Parlament ca "depinde de Grecia daca poate indeplini conditiile necesare pentru a face parte din uniunea monetara", relateaza Reuters.

Liderii din zona euro au respins pana acum ideea iesirii unei tari din zona euro, argumentand ca ar fi un dezastru pentru statul respectiv si ar provoca grave probleme sistemice pentru ceilalti parteneri din uniunea monetara.

Unii dintre acesti lideri incep insa sa vorbeasca despre aceasta optiune, posibil pentru a determina Atena sa ia masuri drastice.

Schaeuble si-a intensificat retorica de cand inspectorii troicii Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) au suspendat saptamana trecuta discutiile privind noua transa de ajutor pentru Grecia, intrucat tara nu a respectat tintele referitoare la deficitul bugetar.

Horst Seehofer, seful Uniunii Crestin Sociale din Bavaria, a fost primul oficial german de rang inalt care a afirmat deschis ca Grecia ar putea fi obligata sa iasa din zona euro, intr-un interviu acordat miercuri publicatiei Bild.

El a exprimat ceea de multi parlamentari si ministri germani au vorbit in ultimele saptamani in spatele usilor inchise, potrivit unor surse bine informate.

Premierul olandez, Mark Rutte, a afirmat intr-o propunere publicata miercuri ca tarile indisciplinate care refuza sa renunte la suveranitatea asupra bugetelor in favoarea unui "tar european al bugetului" ar trebui sa iasa din uniunea monetara.

"Tarile care nu sunt pregatite sa fie plasate sub administratie pot opta sa iasa din zona euro", a spus Rutte.

El a aratat ca Germania si Finlanda sprijina initiativa sa.

Inspectorii troicii vor reveni la Atena saptamana viitoare, dar plecarea brusca a acestora a intarit perceptia din nordul Europei ca guvernul Greciei nu vrea sa ia masurile draconice necesare pentru a respecta conditiile programului de salvare in valoare de 110 miliarde de euro, convenit in mai 2010.

Purtatorul de cuvant al guvernului elen, Ilias Mosialos, a fost nevoit joi sa dezminta ca este posibila iesirea din zona euro, iar un purtator de cuvant al Comisiei Europene a spus ca nu au loc deloc discutii pe aceasta tema.

"Nu exista niciun pericol de iesire din zona euro. Discutiile cu troica vor continua saptamana viitoare pentru a examina schimbarile structurale si bugetele pentru 2011 si 2012", a spus Mosialos.

Economia Greciei s-a contractat in trimestrul al doilea cu 7,3%. Rata somajului a crescut la 16%, de la 11,6% in iunie 2010.

In iulie, liderii europeni au fost nevoiti sa vina cu un al doilea program de sustinere a Greciei, de valoare aproape egala cu primul, dar care este in pericol.

"O dezbatere despre al doilea program de salvare a Greciei este prematura, avand in vedere dificultatile legate de actualul program", a afirmat Schaeuble in Parlament.

Nu exista un cadru legal pentru iesirea unei tari din zona euro, iar costurile plecarii ar putea fi mai mari decat cele legate de apartenenta la uniunea monetara.

"Asa cum stau lucrurile, secesiunea ar fi foarte costisitoare si foarte dificila, iar expulzarea este imposibila", a declarat Stephane Deo, analist la UBS.

Potrivit UBS, consecintele ar fi defaultul (incapacitate de plata) tarii respective, al companiilor, prabusirea sistemului bancar si a comertului international.

Costurile estimate pe persoana, in tara care ar parasi zona euro, ar fi de 9.500-11.500 euro in primul an, respectiv 40%-50% din PIB.

Un oficial din UE a declarat ca iesirea din zona euro este de neconceput, din cauza turbulentelor pe care le-ar provoca.

"Nu pentru ca ar fi 17 minus 1, ci pentru ca s-ar ajunge la 17 minus 4,5,6 sau 8. Zona euro nu este o cafenea din care intri si iesi. Interdependenta financiara si monetara este atat de mare incat soarta unui membru creeaza probleme altora", a spus oficialul.

El a adaugat ca Germania este convinsa ca iesirea din zona euro nu este o optiune pentru nimeni.

#ajutor financiar grecia, #criza, #criza grecia, #grecia, #iesire stat elen zona euro, #iesire stat zona euro, #zona euro , #stiri FMI