Grecia, hotarata sa scape de "jugul" datoriilor. Cum va evita default-ul?

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 10:38
1478 citiri
Grecia, hotarata sa scape de "jugul" datoriilor. Cum va evita default-ul?

"Grecia va evita default-ul si cu siguranta va ramane in zona euro. Timp de 1 an si jumatate m-am trezit in fiecare dimineata cu gandul la posibilul default al Greciei. Suntem inca aici si Europa e cu noi, iar euro ramane o moneda puternica", a declarat Stavros Lambrinidis, ministrul de Externe al Greciei.

Aceasta declaratie vine dupa ce "troika" formata din Comisia Europeana, FMI si BCE au incheiat o conferinta in cursul zilei de ieri la care au discutat despre finantarea Greciei.

Reprezentantii autoritatilor internationale au convenit sa revina la Atena la inceputul saptamanii viitoare.

Ministrul grec de Externe a precizat ca planul de salvare se afla deja in vigoare, nu doar pentru perioada imediat urmatoare pana in 2014.

"Grecia nu este o tara saraca. Este o tara care a fost prost gestionata de cativa ani", a mai adaugat acesta.

In ciuda progreselor recente care s-au facut cu privire la discutiile despre datoriile elene, Lambrinidis a punctat trei probleme principale.

Ca parte a planului de salvare al UE/FMI pentru Grecia, politicianii greci au promis sa grabeasca planul de privatizare pentru a reduce datoria tarii.

Insa, Grecia ar fi putut sa puna in aplicare aceasta cerinta, in special in industria telecomunicatiilor mult mai rapid, a subliniat ministrul grec.

In plus, Grecia a suferit o recesiune mai mare decat era de asteptat, iar pietele au perceput ca Europa nu a vorbit intotdeauna "cu o singura voce".

"La un moment dat a parut ca sunt prea multi <<doctori pe patul pacientului>>", crede Lambrinidis.

“Sunt increzator ca vom iesi din aceasta situatie dureroasa in curand. Vointa politica pe care am aratat-o in ultimele saptamani este ceea ce ne-a lipsit.

De aceea, in momentul in care vom avea din nou vointa, vom iesi din acest lant”, a mai subliniat ministrul de Externe grec.

Astfel, statul elen a promis noi masuri de austeritate, vizand in special sectorul public.

Autoritatile elene au precizat ca vor adopta masuri dure, grabind "planul pe termen mediu", in care s-au angajat ca vor reduce deficitul bugetar la sub 3% din PIB pana in 2014 si vor obtine 50 de miliarde de euro din privatizari.

In cursul zilei de astazi, ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos, va prezenta oficial guvernului propunerile sale pentru noile masuri de austeritate.

Discutiile vor continua in acest weekend la Washington DC, unde ministrul Finantelor grec va lua parte la reuniunea anuala a FMI"

Grecia se indreapta catre al patrulea an consecutiv de recesiune, cu un somaj in randul tinerilor de 40% si cu o economie care se clatina sub povara unei datorii ce va depasi 165% din PIB pana la sfarsitul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#default grecia, #euro, #fmi, #masuri austeritate grecia, #plan ajutor grecia, #privatizari grecia, #grecia, #zona euro , #stiri FMI