Grecia este sigura pe imprumutul de la UE si FMI

Luni, 20 Iunie 2011, ora 14:27
1384 citiri
Grecia este sigura pe imprumutul de la UE si FMI

Grecia "nu se asteapta la probleme" in ceea ce priveste urmatoarea transa de ajutor financiar de la UE si FMI, conform Mediafax.

Ajutorul financiar de 12 miliarde de euro este conditionat de adoptarea unui plan de austeritate pentru poporul grec.

Executivul "este increzator in adoptarea planului in Parlament" in cadrul votului programat pentru marti, a spus sursa citata.

Aprobarea planului de reducere a cheltuielilor, care a cauzat nemultumirea populatiei din Grecia, a fost cerut de creditorii internationali ai Greciei pentru eliberarea transei a cincea, de 12 miliarde de euro, din pachetul de imprumuturi de 110 miliarde de euro convenit anul trecut cu statul elen.

Transa, care asigura guvernului de la Atena fonduri necesare in contextul excluderii statului de pe pietele financiare internationale, trebuia initial eliberata in iunie, insa a fost amanata pentru a forta Grecia sa adopte un program de masuri de austeritate si privatizari.

Premierul elen, George Papandreou, confruntat cu nemultumiri in randul propriului partid, a remaniat vineri guvernul si a facut apel la parlament sa aprobe pachetul de masuri de austeritate, Votul in legislativ ar urma sa se incheie in noaptea de marti spre miercuri.

Ministrii Finantelor din zona euro au amanat decizia finala privind acordarea transei de 12 miliarde de euro, solicitand guvernului adoptarea unor noi masuri dure de austeritate pentru deblocarea fondurilor.

Oficialii europeni au precizat ca estimeaza plata transei pana la mijlocul lunii iulie.

Grecia are nevoie de bani pana la jumatatea lunii viitoare pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata).

 

#grecia, #grecia faliment, #grecia criza, #grecia datorii, #fond monetar international, #uniunea europeana, #imprumut grecia , #stiri FMI