Grecia cere oficial primele transe din ajutor

Marti, 11 Mai 2010, ora 13:22
1326 citiri
Grecia cere oficial primele transe din ajutor

Grecia va solicita oficial marti primele transe din ajutorul extern de 110 miliarde euro acordat de Uniunea Europeana si FMI, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata discutiilor din guvernul elen, iar valoarea totala a acestora ar putea fi de circa 20 miliarde euro, transmite Mediafax.

Surse oficiale din ministerul elen al finantelor au declarat, pentru agentia internationala de presa, ca guvernul va cere marti 14,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si ca se asteapta sa primeasca miercuri alte 5,5 miliarde euro reprezentand prima transa de la FMI.

O parte din fonduri vor fi utilizate pentru refinantarea datoriilor scadente in viitorul imediat.

Ministrul Finantelor, George Papaconstantinou, a declarat anterior ca guvernul va cere un total de 20 miliarde euro de la UE si FMI, fonduri care vor fi folosite partial si pentru refinantarea unor obligatiuni de stat in valoare de 8,5 miliarde euro care vor ajunge la scadenta saptamana viitoare.

Grecia a obtinut saptamana trecuta un pachet de ajutor extern de 110 miliarde euro de la statele zonei euro si FMI, conditionat de un program de masuri dure de austeritate.

Board-ul FMI a aprobat duminica acordul cu Grecia si a anuntat ca va plati "imediat" prima transa.

Grecia se confrunta de la sfarsitul anului trecut cu o criza severa a datoriei de stat, care a luat amploare in ianuarie, cand noul guvern instalat la Atena a anuntat ca deficitul bugetar s-a plasat in 2009 in jurul nivelului de 13% din PIB, cu mult peste cifrele inaintate anterior de autoritatile elene.

Conform celor mai recente estimari, deficitul bugetar al Greciei a fost in 2009 de 13,6% din PIB, iar datoria publica se plaseaza la peste 115% din PIB, adica circa 270 miliarde euro.

Guvernul elen are probleme in privinta finantarii direct de pe pietele financiare, pretul urias cerut de investitori pentru a imprumuta Grecia fiind unul dintre principalele motive ale actualei crize din zona euro.

#grecia, #ajutor, #financiar, #fmi , #stiri FMI