Grecia are nevoie de un credit punte?

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 13:01
1476 citiri
Grecia are nevoie de un credit punte?

Grecia este gata sa solicite un credit punte de la tarile zonei euro, in contextul in care luna viitoare va trebui sa achite 11,3 miliarde dolari, la scadenta unor titluri de stat, iar costurile de creditare au ajuns la cel mai inalt nivel din 1998, a declarat un oficial grec, citat de Bloomberg, precizeaza NewsIn.

Randamentul la titlurile grecesti cu scadenta la 10 ani a crescut vineri pentru a zecea zi consecutiv, la 9,03%, in contextul in care investitorii asteapta anuntarea conditiilor pentru finantarea de 45 miliarde euro de la tarile zonei euro si de la Fondul Monetar International (FMI).

In contextul in care discutiile ar putea dura pana la trei saptamani, Grecia risca sa nu ajunga la un acord pentru ajutoare inainte de termenul de scadenta din 19 mai.

Oficialul guvernamental, care a cerut sa-si pastreze anonimatul, a spus ca nu s-a luat inca nicio decizie in ceea ce priveste creditul punte.

Discutiile de la Atena se axeaza pe conditiile pe care premierul grec, George Papandreou, va trebui sa le accepte, pentru a primi fondurile de salvare, in contextul in care se speculeaza ca Grecia va trebui sa-si restructureze datoriile, iar cetatenii considera ca reducerile de cheltuieli au mers deja prea departe.

Diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a atins 5,75 puncte procentuale, cel mai inalt nivel de la introducerea monedei unice.

"Pentru a evita o restructurare a datoriilor, Grecia trebuie sa faca eforturi enorme, insa chiar si asa, zona euro ar putea fi nevoita sa acorde ajutoare suplimentare", a declarat Nick Kounis, economist in cadrul Fortis Bank Nederland.

Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, care va merge la Washington pentru reuniunile FMI si Bancii Mondiale, a declarat pe 20 aprilie ca partenerii din zona euro vor putea sa acorde rapid un credit punte pentru Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credit, #datorii, #europene, #grecia, #punte, #tari , #stiri FMI