Grecia ar putea da in judecata mai multe banci americane

Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:37
1283 citiri
Grecia ar putea da in judecata mai multe banci americane

Grecia ar putea actiona in justitie mai multe banci de investitii din Statele Unite, care ar putea sa fi contribuit la criza datoriei publice a statului elen, a declarat premierul de la Atena, George Papandreou, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

"Nu as exclude ca am putea apela la astfel de actiuni" , a declarat Papandreou intr-un interviu acordat CNN, raspunzand unei intrebari privind rolul bancilor americane in criza datoriilor de stat. Interviul a fost inregistrat joi si este programat pentru difuzare duminica, noteaza Bloomberg.

Nici Papandreou, nici reporterii CNN nu nominalizeaza vreo banca. Papandreou a afirmat ca decizia de a actiona impotriva bancilor americane va fi luata dupa incheierea unei investigatii a parlamentului elen privind cauzele crizei.

"Grecia va analiza trecutul pentru a vedea cum au decurs lucrurile. Exista investigatii similare si in alte tari, si in Statele Unite. Aici cred ca da, in privinta sectorului financiar, se aud cuvintele frauda si lipsa de transparenta. Deci da, exista un grad ridicat de raspundere aici", a aratat oficialul elen.

In zilele anterioare anuntarii, pe 10 mai, a fondului de 750 miliarde euro creat de UE si FMI pentru sustinerea statelor puternic indatorate din zona euro, autoritatile din Uniunea Europeana examinau daca speculatorii au manipulat preturile obligatiunilor intr-un mod care ii face partasi la criza.

Comitetul Autoritatilor Europene de Reglementare a Valorilor Mobiliare a anuntat, pe 7 mai, ca investigheaza "volatilitatea exceptionala" de pe piete si ca va colabora cu alte autoritati, inclusiv Securities and Exchange Commission din SUA, in cadrul unei actiuni coordonate.

Papandreou a mai afirmat, in interviul acordat CNN, ca "multi din comunitatea internationala au lovit Grecia si au facilitat scoaterea Greciei ca tap ispasitor".

Grecia se afla, de la sfarsitul anului trecut, intr-o criza financiar-fiscala cauzata de cresterea randamentelor cerute de investitori pentru a imprumuta guvernul de la Atena, dupa ce s-a aflat ca deficitul bugetar al statului elen a fost de 13,6% din PIB in 2009, in contextul in care datoria de stat depasea la sfarsitul anului 115% din PIB, circa 270 miliarde euro. 

#grecia, #criza, #banci, #sua , #stiri FMI