Grecia a vandut obligatiuni de 2,08 miliarde euro

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 17:42
1679 citiri
Grecia a vandut obligatiuni de 2,08 miliarde euro

Grecia a reusit sa plaseze marti investitorilor doua emisiuni de obligatiuni in valoare totala de 2,08 miliarde euro, peste valoarea anuntata initial, de 1,6 miliarde euro, in conditiile in care investitorii au suprasubscris oferta, fiind atrasi de randamentul mai mare decat in cazul altor state, relateaza NewsIn.

Astfel, la prima emisiune, de obligatiuni cu maturitate de 26 de saptamani in valoare de 800 milioane euro, investitorii au facut oferte de 4 miliarde euro, in timp ce pentru a doua, de aceeasi valoare, dar cu scadenta de un an, oferta totala a fost de 2,4 miliarde euro, potrivit The Wall Street Journal.

Profitand de cererea foarte mare, autoritatile elene au majorat valoarea emisiunii la 2,08 miliarde euro, mai ales in conditiile in care dobanzile au fost relativ mici, tinaned cont de riscul ridicat asociat datoriei grecesti.

La bondurile pe un an, dobanda oferita a fost de doar 2,20%, considerata acceptabila de catre economisti.

In urma problemelor legate de deficitul bugetar urias al Greciei, de 12,7% din PIB in 2009, costul asigurarii datoriei grecesti a urcat puternic, marja la CDS-uri ajungand la 280 puncte de baza, ceea ce plaseaza tara pe locul al noualea in topul celor mai riscante tari, potrivit platformei CMA DataVision.

La acest nivel al marjei CDS (credit default swap), o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 280.000 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.

Emisiunea de eurobonduri grecesti de marti a fost prima din acest an, iar analistii au vazut-o ca pe un test al increderii investitorilor in titlurile de stat ale tarii.

In decembrie, dupa ce agentiile de rating au coborat ratingul Greciei, guvernul de la Atena a preferat sa recurga la plasament privat de titluri prin banci, la dobanda variabila, masura prin care a atras 2 miliarde euro.

Mai mult, agentia de administrare a datoriei publice a dat de inteles ca Grecia ar putea recurge la un nou plasament privat pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Marti, o echipa a Fondului Monetar International (FMI) a sosit la Atena, la solicitarea guvernului grec, care are nevoie de asistenta tehnica pentru a face fata celui mai mare deficit bugetar din zona euro.

Guvernul premierului George Papandreou a anuntat un program economic de reforma, incercand sa convinga Comisia Europeana si investitorii ca poate sa limiteze deficitul public, ajuns la 12,7% din produsul intern brut (PIB) in 2009, cel mai inalt nivel din UE.

Papandreou a dat asigurari ca deficitul va cobori in acest an la 8,7% din PIB si la cel mult 3% in 2012, cu un an mai devreme decat intentiona anterior. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, # vanzare, # obligatiuni, # euro , #stiri FMI