Grecia a demarat discutiile cu FMI si UE pentru un posibil ajutor

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 12:36
1359 citiri
Grecia a demarat discutiile cu FMI si UE pentru un posibil ajutor

Grecia a inceput miercuri discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene (BCE), pentru a strabili detaliile tehnice ale mecanismului de ajutor aprobat de tarile zonei euro, relateaza Les Echos.

Delegatii nu au facut nicio declaratie la sosirea la reuniune, ce are loc in cadrul Ministerului de Finante. Potrivit oficialilor de la Atena, discutiile vor dura zece zile.

Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, urmeaza sa analizeze impreuna cu expertii punerea in aplicare a "unui program de politici economice pe o perioada de trei ani, care ar putea fi sustinut prin ajutoare financiare de la tarile din zona euro si de la FMI, in cazul in care autoritatile grecesti vor decide sa solicite activarea mecanismului", potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante.

Discutiile vin la o zi dupa ce Atena a plasat cu succes in piata titluri cu scadenta la trei luni in valoare de 1,95 miliarde euro. Papaconstantinou a spus ca emisiunea a redus nevoia de imprumut a Greciei in luna mai la 10 miliarde euro.

El a mai spus ca, pentru luna mai, Grecia va obtine fonduri din piete sau cu ajutorul mecanismului.

Grecia va decide activarea mecanismului de ajutoare europene in momentul in care va considera necesar, iar acest moment depinde de conditiile de creditare si de progresul discutiilor cu FMI si UE, a mai spus ministrul.

Randamentul titlurilor de stat grecesti a continuat sa creasca marti, la un nou nivel record, de peste 7,8%.

Comisia Europeana a cerut marti Greciei sa precizeze masurile suplimentare pe care le are in vedere pentru reducerea deficitului in 2011 si 2012.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lasat sa se inteleaga ca dobanda de 5% prevazuta pentru ajutoarele de zona euro este prea ridicata.

#grecia, #fmi, #ue, #ajutor, #zona euro , #stiri FMI