Grecia: 10 mld de euro pentru sustinerea bancilor

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 02:24
1351 citiri
Grecia: 10 mld de euro pentru sustinerea bancilor

Grecia pregateste legislatia necesara infiintarii unui mecanism cu fonduri de zece miliarde de euro destinat sprijinirii bancilor care inregistreaza o scadere a ratei de adecvare a capitalului si nu se pot finanta de pe pietele financiare, potrivit Mediafax.

Majorarea imprumuturilor neperformante, retrogradarea ratingurilor de tara si adancirea recesiunii vor avea un efect negativ asupra bancilor elene, considera analistii, iar autoritatile vor sa dispuna de un instrument prin intermediul caruia sa ofere sprijin institutiilor de credit cu probleme de capital.

Fondul de Stabilitate Financiara face parte din pachetul de imprumuturi de 110 milliarde de euro pe care statele zonei euro si Fondul Monetar International (FMI) il acorda Greciei.

Dezbaterea programului a inceput joi, prin audierea unui secretar de stat din Ministerul de Finante in comisia pentru afaceri monetare a Parlamentului de la Atena. Guvernul intentioneaza sa pregateasca un proiect de lege pana la finele lunii iunie.

"Scopul nu este de a sprijini lichiditatea. Obiectivul este de a rezolva o problema colaterala. Sistemul bancar se confrunta cu urmarile crizei financiare", a afirmat secretarul de stat Philippos Sachinidis.

Actiunile bancilor elene au avut de la inceputul anului o evolutie mai slaba decat a institutiilor financiare din restul Europei, iar indicele sectorului bancar pe bursa de la Atena a pierdut 44%.

Criza datoriilor suverane, care a cauzat temeri privind extinderea catre alte state europene si a depreciat puternic euro, a crescut costurile de finantare ale bancilor elene si pierderile din tranzactii cu obligatiuni ale statatului elen.

Bancile ar pute apela la fond daca rata adecvarii capitalului scade sub pragul minim stabilit de Banca Greciei si nu pot obtine finantare din sectorul privat.

Injectiile de capital vor avea loc prin preluarea de actiuni preferentiale de catre Fond, iar bancile vor avea ca termen pana la cinci ani pentru a plati, in caz contrar titlurile preferentiale urmand sa fie transformate in actiuni obisnuite. 

#grecia, #criza, #banci , #stiri FMI